Hlavní obsah

Národního divadla Brno zakončí činoherní sezónu Shakespearem

Novinky, Jiří Smutný

Činohra Národního divadla Brno nastudovala jako poslední premiéru sezóny 2016/2017 hru Wiliama Shakespeara Něco za něco. Přeložil Martin Hilský, dramaturg Martin Sládeček, scéna Pavel Borák, kostýmy Markéta Sládečková, světelný design Martin Špetlík a režie Martin Glaser.

Foto: Jiří Smutný

V hlavních rolích se představí Hana Briešťanská, Martin Siničák a Václav Veselý

Článek

„Shakespearova hra Něco za něco bývá v odborné literatuře často označována za „problematickou“. Není divu. Je totiž tak trochu... divná,“ říká dramaturg činohry NdB Martin Sládeček.

„Těžko říci, jedná-li se o komedii nebo tragédii. Závěr je stejně zneklidňující jako celá hra, ani vysloveně komický, ani tragický, spíš jaksi „dnešní“: nejednoznačný a nesmírně citlivý na interpretaci. Zoufale v této hře scházejí hrdinové, s nimiž by se divák mohl ztotožnit, ještě zoufaleji pak lumpové, které by mohl s pocitem zadostiučinění odsoudit.“

„Je to temné drama, v němž jsou tři humorné scény,“ dodal ředitel NdB a režisér hry Martin Glaser. „Je to zápas o lidskou důstojnost, o pravdu a lásku. Je to čistokrevné shakespearovské drama, v němž nejde o nic méně než o život.“

V jednotlivých rolích se představí Václav Veselý (vídeňský kníže), Martin Siničák (Angelo, jeho náměstek), Hana Tomáš Briešťanská (Isabela), Jan Grygar (starý šlechtic), Štěpán Kaminský (mladý šlechtic), Jan Grundman (výstřední hejsek Lucio), Bedřich Výtisk (Pompejus), Jakub Šafránek (Pěnička), Tereza Groszmannová (kuplířka), Jaroslav Kuneš (žalářník), Roman Blumaier (strážník Loket), David Kaloč (soudce), Vladimír Krátký (mnich Tomáš), Klára Apolenářová (Mariana), Annette Nesvadbová (Julie), Marie Durnová (jeptiška) a Vratislav Běčák j.h. (sluha). V rolích strážců diváci uvidí techniky činohry NdB.

Veřejná generálka se uskuteční v Mahenově divadle ve středu 21. června v 18 hodin, premiéra ve čtvrtek 22. června v 19 hodin. Reprízy budou 23. června, 15. září, 5. října a 2. listopadu 2017, vždy od 19 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám