Hlavní obsah

Náplast za minulý rok. Brno doma získalo třetí korfbalový titul v historii

Novinky, Jan Pařík

Strašáku ve svých hlavách nedovolili, aby jim vzal to, na co reálně mají. Brněnští korfbalisté loni po excelentní základní části ve finále proti Českým Budějovicím selhali, letos však v sobotu v domácím prostředí složili reparát.

Foto: Jan Pařík

Korfbalisté Brna se radují z třetího titulu v historii.

Článek

Proti stejnému soupeři od začátku diktovali tempo hry a nebylo pochyb, kdo je na hřišti pánem. Po výhře 22:15 slaví Korfbal klub třetí titul v historii oddílu. „Beru to jako náplast za loňskou sezónu. Letos jsme od začátku šli za tím, že chceme titul zpět,“ vyprávěl po finále v maloměřické hale Jakub Máša, dojatý trenér domácích hráčů.

Brňanům vyšel excelentně úvod utkání. Od začátku přidávali koš za koš a soupeř z jihu Čech vypadal na palubovce bezradně. Za první poločas dovolili domácí korfbalisté Českým Budějovicím jen čtyři koše.

„Výborně nás bránili a na začátku nás fyzicky přejeli. My jsme měli něco naučeného, jenže nám to nefungovalo, neuměli jsme použít plán B. Bohužel se nám podobné začátky stávají proti Brnu často. Hrozně dlouho nám trvá, než se dostaneme do zápasu,“ krčil ramen českobudějovický stratég Ivo Kracík. „Spíš než druhé místo, které je spravedlivé, mě mrzí vývoj zápasu. Bylo to od začátku moc jasné,“ dodal.

Korfbal klub dlouhodobě spoléhá na ženskou část týmu, která fungovala i tentokrát. K nim se však rovnocenně přidali i muži. „Jsem moc ráda, že nám to takhle vyšlo. Chtěli jsme rozložit zátěž na celý tým a být nebezpeční za všech postů. Tak nám to naordinoval trenér a soupeř se s tím moc nevyrovnal. Zaměřoval se hlavně na nás holky, jenže kluci naši kluci zahráli skvěle,“ řekla Štěpánka Jonáková, nejlepší střelkyně základní části, která symbolicky uzavřela svou trefou extraligové finále.

Vedle těsné obrany se brněnští korfbalisté víc prosazovali i při střelbě. Jejich pokusy měly mnohem větší přesnost. „Jedna věc je fyzická kondice, která si myslím, že na naší starně není špatná. Všichni hráči se věnují doplňkovým sportům, ze kterých mají dobrou kondici. Bohužel nemáme moc často v rukách míč. Trénujeme hrozně málo, nedokážeme se sejít ke společné přípravě. To je hlavní rozdíl oproti Brnu, které společně trénuje třikrát týdně. Hráči bydlí v Brně a trénují spolu,“ hledal příčiny porážky českobudějovický sniper Jakub Bláha.

První titul v historii získal Korfbal klub před třemi roky v domácím prostředí, pak ho obhájil a loni ho odevzdal do rukou největšího rivala z Českých Budějovic. Teď si ho vzal doma opět zpět a z posledních čtyř sezon má tak tři tituly. „První titul je samozřejmě zvláštní, ale pokaždé je to krásné,“ podotkl Máša s malým synem v náručí.

Brno se tak jednoznačně stalo králem uplynulé korfbalové sezóny. Vedle extraligového titulu slavili Jihomoravané zlaté medaile také v minižácích, starších žácích a dorostu, mladší žáci pak přidali do klubové sbírky bronz.

KKC Sokol České Budějovice – KK Brno 15:22

Poločas: 4:11. Rozhodčí: Milichovský, Kolářová. Nejlepší střelci: Pešák, Bláha oba 4, Tsybyktarov 2 – Jonáková Š. 6, Faltýnková Fridrich oba 3, Šedý, Drábková, Jonáková E., Bušík všichni 2.

Konečná tabulka České korfbalové extraligy:

1. KK Brno

2. České Budějovice

3. Znojmo

4. Prostějov

Reklama

Výběr článků

Načítám