Hlavní obsah

Nahotu v Tiché letos nezastavily ani patnáctistupňové mrazy

Novinky, Aneta Přadková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkend v obci Tichá byl zasvěcen akci Tichavský Tuleň, kterou každoročně pořádá místně známý Pavel Knebl. Sobotní večer patřil vyprávění zážitků, promítání prezentací a filmu z cestování po Indii. V neděli se recesisté sešli na řece Tichávce, přes kterou se snažili po kládě přejít suchou nohou.

Foto: Aneta Přadková

Pavel Knebl přichází s kladivem nad zamrzlou řeku Tichávku

Článek

Sedmnáctý ročník Tichavského Tuleně aneb Malého zimního rainbow nesl podtitul Probuď vnitřního Inda.

Pavel Knebl je vyhlášeným cestovatelem a chovatelem koz, jehož způsob života je mnohými názýván jako pradávný. V Tiché nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm se akce konala ve vyhřátém hangáru na fotbalovém hřišti, jak říkají místu pořadatelé. Ti sami sebe pak nazývají hnutím TECHTLE – MECHTLE za přirozenější vztahy.

Zážitky, fotky a sešlost zajímavých lidí

V sobotu byly k vidění prezentace fotografií ze světových zemí. Přednáška Jiřího Nováka o cestování v oblasti Papuy-Nové Guiney nesla název Mizející svět domorodých kmenů. Zážitky a postřehy z Ruska vyprávěl Marek Šimíček v rámci přednášky Bajkal na bruslích.

V závěru večera byl promítnut film S vozíčkáři do Indie aneb Sab kuč milega, který vznikl během listopadové cesty po jižní Indii. Noční azyl účastníkům poskytl samotný Knebl přímo ve svém lidovém stavení. V jeho chaloupce s prvky středověkého způsobu života jich přenocovalo dokonce šedesát.

Na této nepříliš obvyklé akci se schází samí zajímaví lidé, kteří mají svébytný životní styl. Jejich mottem je souznění s přírodou. Není tedy divu, že mnozí z nich vstupují v neděli po poledni nad řeku Tichávku přímo tak, jak je pánbůh stvořil.

U splavu pod kostelíčkem v Tiché bylo nejdříve nutné prosekat led, neboť voda v řece byla po víkendových mrazech kompletně zamrzlá. Nad vodu s kusy ledu pak Pavel Knebl natáhl symbolickou lávku v podobě dřevěné klády. Úkolem všech odvážných bylo projít přes ni na druhý břeh. Naprostá většina však z klády spadla přímo mezi ledové kry a vykoupala se pod splavem řeky.

Proč se koupat v řece v lednu?

„Vy všichni tady stojíte, protože to chcete vidět, ale já říkám, že největší zážitek je sám si to vyzkoušet,“ uvedl akci Knebl. Nazí lidští tuleni v Tiché mají samozřejmě velké obecenstvo. „Kdo se tady jde podívat proto, aby viděl ostudu, je ještě větší blázen než my sami,“ pokračoval Knebl ve své úvodní řeči.

Pak už proběhl očekávaný okamžik, kdy se recesisté před zraky diváků koupali v ledové řece. „Obyčejní lidé tohle nechápou, jsou to šílenci,“ říkají místní. Když se však recesistů zeptáte, co je ke koupání vede, odpovídají slovy: tulení, ráchání, odvaha, otužilost a legrace. Okoupaní tuleni se pak ohřívají u ohně a zpívají přitom lidové písně.

Hlavně, aby byla legrace

Tichavský Tuleň je natolik neobyčejný a strhující, že přiláká i návštěvníky z okolních obcí. „Přijel jsem na kole z Kopřivnice, abych to zase viděl. Jsem tady letos již potřetí,“ říká jeden z návštěvníků.

Kromě koupání lidských tuleňů v Tichávce celý program zpříjemnil i provazolezec zvaný Kovča, který balancoval na laně ve dvoumetrové výšce nad zamrzlou řekou. Kovča předvedl na laně nejen bezchybnou chůzi, ale i žonglování a točení s kruhem kolem pasu. Celá akce v Tiché se nesla ve znamení hesla: Sranda vítězí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám