Hlavní obsah

Nadšenci ovinou horu Praděd pletenou šálou, už jí mají přes šest kilometrů

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevídaná událost čeká v sobotu 30. srpna nejvyšší horu Moravy a Slezska Praděd. Kolem jejího vrcholu bude ovinuta ručně pletená šála dlouhá více než šest kilometrů.

Foto: Alena Kiedroňová

Ve Vrbenském Klubíčku byla při pletení šály legrace

Článek

Kdo chce být u toho, měl by se dostat na Ovčárnu v Jeseníkách brzy dopoledne. Už od osmi hodin ráno budou zástupci agentury Dobrý den z Pelhřimova šálu měřit, zda splňuje kritéria pro zápis do České knihy rekordů. Měřit se bude po trase od Hotelu Ovčárna po Praděd.

Podle party nadšenců, kteří v Malé Morávce spojovali kusy šály z celé republiky dlouhé od jednoho do 400 metrů a navíjeli je na dřevěné cívky, už měří více než šest kilometrů. „Měření by mohlo trvat do 11.30 hodin, pak bude šála vynesena na Praděd. Uvítáme pomoc zdatných mužů,” uvedla za organizátory Martina Brachtlová.

Všichni ti, kteří s nadšením šálu pletli, mohou vyjet na Ovčárnu autobusem, který bude vypraven z Malé Morávky od restaurace Kovárna v 10,45 hod, nebo využít kyvadlové autobusy vyjíždějící v 11 hodin ze sedla Hvězda. Ty jsou tady samozřejmě i pro ostatní návštěvníky národní přírodní rezervace Praděd.

Na Praděd se chystají i maminky s dětmi z Vrbenského Klubíčka, které Martině Brachtlové předaly před prázdninami spletenou pestrobarevnou šálu dlouhou takřka 351 metrů. „Těšíme se na Praděd a uvidíme, kam až naše děti se zdravotním hendikepem zvládnou vystoupat. U pletení jsme zažili spoustu legrace, k pletení se přidaly i babičky. Pletly jsme společně v klubovně i samy doma, bylo to prima,” uvedla Hana Kauerová.

Nápad uplést Šálu děda Praděda se zrodil loni v srpnu v rekreační obci Malé Morávce, do jejíhož katastru spadá vrcholová část hory s televizním vysílačem, rozhlednou a restaurací. Přišly s ním dámy, jimž jehlice v rukou jen hrají při pletení čepic a čelenek. Jak dlouhá by taková šála měla být, určila nadmořská výška nejvyšší hory Moravy a Slezska Pradědu: 1492 metrů.

Obavy, že cíl bude obtížně splnitelný cíl, zahnali už před Vánocemi "poplety" a "popletové", kteří se registrovali z celé republiky a v jednom případě i z německého Lipska. Pletly děti v zájmovém kroužku Základní školy v Karlovicích i stařenky usazené v křeslech před televizní obrazovkou, našli si muži-pletaři i celé party nadšenců v domovech důchodců, domovech hendikepovaných, zájmových klubech.

Přidat další řady hladce a obrace mohli návštěvníci Malé Morávky a Karlova pod sjezdovkou Myšák i v parčíku v centru obce, ve Vrbně pod Pradědem se pletlo v informačním centru Impuls i v městské knihovně.

Je dopleteno. Uvidíme, jakou délku šále přiznají Pelhřimovští. Už teď je ovšem jasné, že nápad spojující tolik lidí, nezůstane prvním a současně posledním. „Mně už se někdy o pletení zdálo i v noci, ale končit nemůžeme. Poplety a popletové čekají, co přijde dál. A protože k šále patří i čepice, či klobouk, už to máme,” usmívá se Martina Brachtlová. Vlněných bambulí a bambulek by mělo být znovu 1492. Nebo víc?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám