Hlavní obsah

Nadace Agel pomohla těžce popálenému chlapci

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před šesti lety byl Lukáš Hýbl z Prostějova ve špatný čas na špatném místě. Kvůli nešťastné hře skončil v nemocnici. Dnes třináctiletý hoch se bude navždy potýkat s komplikacemi, které mu přinesly těžké popáleniny na většině těla. Život se Lukášovi a jeho matce posune k lepšímu díky daru Nadace Agel.

Foto: Nadace Agel
Článek

„Před šesti lety jsem si šel ven hrát s kamarády. Našli jsme kanystr, který vypadal jako kovová konev, ale byla v něm hořlavina. Kamarád škrtl sirkou, konev vybuchla a já jsem byl nejblíže,“ vzpomíná Lukáš na osudný den, při kterém si způsobil hluboké popáleniny na většině těla.

Lékařům se ho podařilo zachránit. V popáleninovém centru Fakultní nemocnice Ostrava, kde podstoupil řadu náročných transplantací kůže, ale strávil víc než rok. Popáleninové jizvy Lukášovi také zdeformovaly ruku, kterou nemohl po úrazu prakticky vůbec používat.

Lukášova maminka Jana Hýblová se o syna stará na plný úvazek nejen v nemocnici, ale i ve škole, kam syna kvůli snadné únavě doprovází. Jeho postižení sebou přináší celou řadu omezení a také značnou finanční náročnost. "Lukášovu kůži musím hlídat i kvůli přílišnému horku či naopak velkému mrazu, mohla by totiž popraskat. Na dovolenou v podobě ozdravného pobytu bychom rádi jeli na podzim, kdy jsou klimatické podmínky pro Lukáše ideální," přidala vysvětlení.

Právě toto přání Lukášovi a Janě umožní splnit Nadace Agel, která jim darovala 50 tisíc korun. Příspěvek rovněž umožní pořídit řadu dalších věcí, které chlapci usnadní každodenní život. „Lukášovu maminku velmi obdivuji, že dokáže péči o nemocného syna tak výborně a stále s dobrou náladou zvládat. Řada lidí by se nedokázala s tak těžkým osudem vůbec vyrovnat. Doufám, že příspěvek Lukášovi zpříjemní a především zkvalitní současný život,“ uvedla předsedkyně správní rady Nadace Agel Iveta Ostruszková.

Nadace Agel

Již rok pomáhá nejen handicapovaným občanům, ale také těžce nemocným pacientům, jejichž léčbu často vůbec nehradí zdravotní pojišťovny. Podílí se rovněž na pomoci lidem, ke kterým osud nebyl přívětivý, a pomáhá řešit nejrůznější svízelné situace občanů, ale i složité podmínky některých organizací, jejichž posláním bývá zpravidla rovněž pomoc jiným lidem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám