Hlavní obsah

Nabídka 13. Medového odpoledne v Zadní Třebani se nebude týkat pouze včel

Novinky, Luboš Fait

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Medové odpoledne bude v Zadní Třebani na programu v sobotu 17. září od 13:15 - akce bude o poznávání, ochutnávání a hudbě.

Foto: Luboš Fait

Unikátní vystoupení kontrafagotistů se neuvidí nikde jinde ve světě.

Článek

Medové odpoledne v Zadní Třebani se letos bude konat již potřinácté.          

Proběhne v sobotu 17. září ve Společenském domě v Zadní Třebani. Začátek je ve 13:15 a ukončení po 18. hodině.            

Stálí návštěvníci již vědí, že Medové odpoledne není pouze o medu a o včelách. Akce je věnována převážně lidem, kteří hledají nové informace a zajímavé poznatky. Bez medu to ale přece jenom nejde.

Opět se na návštěvníky budou těšit včely v zaskleném úle. Protože se každoročně včelí matka (dříve jsme říkali včelí královna) bude schovávat pozorovatelům, pokusí se organizátoři letos představit včelí matku v klícce se včelím doprovodem.           

Pavel Konečný pohovoří o způsobech nabídky včelích produktů a hlavně o jejich užitečnosti pro lidské zdraví.            

Děti si budou opět moci ozdobit svůj medový perníček, za sladkou odměnu namalovat včelí obrázek, a pokud jim sál již bude malý, tak se povozit vedle budovy na koních z Jezdeckého klubu Berounka ze Zadní Třebaně.            

Pro dospělé je pak přichystána ochutnávka a prodej osmi druhů medoviny. Společně ale všichni budou moci ochutnat doopravdy velké množství medového pečiva a vyplnit kvíz se včelařskou tématikou. Odměnou za vylosované správně zodpovězené kvízové otázky je tradičně přichystána řada cen, které věnují členové pořádající Základní organizace Českého svazu včelařů Liteň.            

Ani letos nebudou scházet zahajující kontrafagoty, jichž by mělo být letos neskutečných třináct. Hudební nabídka bude bohatá. Představí se domácí Třebasbor se svým originálním repertoárem, dechové trio žáků ZUŠ Jana Zacha Čelákovice a na závěr jako vždy dechový oktet Harmonia Mozartiana Pragensis. Ten zahraje skladby W. A. Mozarta a rodáka z nedalekých Lochovic Josefa Fialy.

Hudební svět si letos připomíná 200 let od úmrtí Josefa Fialy. Bohužel se toto jméno v současné době velice málo objevuje na programech koncertů. Z dopisů W. A. Mozarta se však dovídáme, že sám velký Amadeus si tohoto skladatele velice cenil a že byl váženým přítelem celé Mozartovské rodiny.

Tvorbu klasiků doplní ještě předpremiéra vydařené skladby Jaroslava Pelikána Dórické tance k poctě Karla IV., které jsou psány jako současná verze existujících tanců z gotické doby.            

Harmonia Mozartiana Pragensis ještě následně účinkuje v Praze na benefičním koncertě Srdce je v nás na podporu projektů pro sluchově postižené. Zazní zde předehry ke všem šesti velkým Mozartovým operám. Akce se koná 21. září od 19 hodin ve Sborovém sále bratrské jednoty baptistů, Vinohradská 68, Praha 3.                            

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám