Hlavní obsah

Na Západočeské univerzitě se sešli přední čeští i světoví afrikanisté

Novinky, Alena Lochmannová

Centrum afrických studií na katedře historických věd Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni organizuje ve dnech 14. – 16. května 1. Středoevropskou afrikanistickou konferenci.

Foto: Západočeská univerzita

Centrum afrických studií na katedře historických věd Fakulty filozofické ZČU organizuje 1. Středoevropskou afrikanistickou konferenci.

Článek

Jedná se o další počin, kterým chce Fakulta filozofická ZČU potvrdit pověst hlavního centra české afrikanistiky.

Centrum afrických studií, založené v roce 2012, již loni organizovalo konferenci Africa Days, na kterou pozvalo významné partnery ze zahraničí. V letošním roce dochází ke vzniku Středoevropské asociace afrických studií (Central European African Studies Network – CEASN), jejímž centrem je právě Plzeň. Mezinárodní sdružení má za cíl posílit vědecké

a pedagogické vazby a aktivity, především v regionu tzv. Visegrádské čtyřky, kterou tvoří Česká republika, Polsko, Slovensko a Maďarsko.

První Středoevropská afrikanistická konference je první z řady tzv. rotujících konferencí, které se budou konat vždy jednou za dva roky v jednom z měst Visegrádské čtyřky – v roce 2016 to bude maďarská Pécs.

Na konferenci se přihlásilo téměř 90 účastníků z 23 zemí čtyř kontinentů, například z USA, Francie, Velké Británie, Finska, Německa, Itálie, Rakouska, Portugalska, Etiopie, Nigérie a samozřejmě ze zemí V4.

„Tématem konference bude problematika dynamicky se měnících společností, kultur a identit v současné Africe. Vzhledem k tomu, že afrikanistka v Praze zanikla a jinde v ČR se nepěstuje, má Plzeň i prostřednictvím těchto aktivit jedinečnou možnost stát se středobodem afrických studií. Jsme koneckonců jediným akademickým subjektem někdejšího socialistického bloku, který je členem mezinárodní asociace AEGIS,” uvedl vedoucí Centra afrických studií Jan Záhořík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám