Hlavní obsah

Na zámku Žerotínů se otevře dlouhodobá expozice věnovaná Josefovi Ignáci Sadlerovi

Novinky, Adéla Beranová

V Muzejním a galerijním centru ve Valašském Meziříčí bude pro veřejnost otevřena dlouhodobě plánovaná a připravovaná expozice věnující se osobnosti a tvorbě J. I. Sadlera (1725 - 1767). Slavnostní otevření proběhne 15. září od 18 hodin, od 17 hodin se budou konat odborné přednášky.

Foto: Josef Ignác Sadler

Anděl Strážný

Článek

Významný barokní malíř Josef Ignác Sadler vyzdobil svými freskami zámeckou kapli Smrtelných úzkostí Ježíše Krista, jedinečný a vzácný doklad barokního nástěnného umění ve městě a okolí. V souvislosti  s připravovanou obnovou této kaple bude návštěvníkům otevřena dlouhodobá dynamická expozice, jejíž základ tvoří barokní malířské originály z významných sbírkotvorných a paměťových institucí (Slezské zemské muzeum, Moravská galerie v Brně) i jednotlivých farností. 

Kromě solitérních pláten budou k vidění i práce komorního charakteru (např. křížová cesta, která je malována na měděném plechu) nebo modella, drobnější díla, která byla předkládána objednavateli  ke schválení či komentáři.

„Otevřením expozice věnované Josefu Ignáci Sadlerovi chceme nejen poukázat na jeho osobu a dílo, ale podpořit i proces obnovy zámecké kaple. Jeho  tvorba je v našem moravském prostředí velmi jedinečná a výrazná. Jsem velmi rád, že se podařilo naplnit přísné kritéria na prezentování barokních obrazů, domluvit se s vlastníky originálů a zapůjčit to, co bylo možné pro nás získat. Navíc celá expozice by měla mít proměnný, dynamický  charakter, jakmile budou jednotlivé zápůjčky dobíhat, budou se nahrazovat dalšími. Naším cílem je nejen prezentovat návštěvníkům špičkové barokní umění, k němuž Sadlerova tvorba rozhodně patří, ale i vytvářet kvalitní doprovodný program ve smyslu odborných přednášek, hudebních koncertů apod. Cíleně chceme představovat barokní dobu a kulturu,”  komentuje připravovanou expozici vedoucí Muzejního a galerijního centra Martin Beníček.

Slavnostní otevření expozice budou ve čtvrtek 15. září od 17 hodin předcházet odborné přednášky historičky umění Mgr. Martiny Miláčkové a akademické malířky Evy Kolmanové k osobě a tvorbě J. I. Sadlera. Přednášky proběhnou ve freskovém sále v 1. patře Muzejního a galerijního centra. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám