Hlavní obsah

Na zámku v Mníšku zjistíte, jak děti Kastů před sto lety trávily volné chvíle

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během víkendu 23. a 24. července od 10.00 hodin můžete navštívit jak klasické prohlídky mníšeckého zámku, tak speciální prohlídku určenou rodinám s dětmi.

Foto: Jana Digrinová

Knihovna na I. zámeckém okruhu zámku Mníšku pod Brdy.

Článek

„Zavedeme vás do doby první republiky, uvidíte nádherné interiéry – soukromé pokoje rodiny Kastů, která na zámku bydlela od roku 1910 do roku 1945. Návštěvníci při prohlídkách bývají nadšeni, často slyšíme, že to tu vypadá tak, jakoby si Kastové jen odběhli do lesa na houby,“ říká zástupkyně kastelánky Lenka Pružinská.

Malé pokoje nabízejí pěknou podívanou na nepřeberné množství předmětů, které rodina každodenně využívala. Najdete tu fonograf, což je předchůdce gramofonu, stařičký gramofon na kliku, telefony i fotoaparát, nové vynálezy té doby. Hraběnka a baron Kastovi se svými dětmi podnikali řadu výletů například do Alp, ale navštěvovali rádi taky památky v Rakousku, Německu i v Čechách.

Společně trávili volné chvíle při česání ovoce nebo sklízení sena. Žili zdánlivě obyčejný život, ale žili ho rádi. Uměli si udělat čas na sebe i na své děti. Uvidíte celou řadu fotografií například z automobilových závodů O zlatou plaketu v Praze, fotografie, které je zachycují při letu balonem nebo při jízdě automobilem, který uměla řídit i paní hraběnka.

V dětském pokoji uvidíte učební pomůcky, hračky a také maketu školní třídy z dvacátých let 20. století, kde nechybí katedra, školní lavice, ale ani oslovská lavice pro zlobivé žáčky.

„První prohlídkový okruh představuje reprezentativní prostory a trvá 35 minut. Druhý okruh je věnován soukromému životu rodiny a trvá 25 minut. Zámek má své brány otevřeny každý den, mimo pondělí, od 10.00 do 17.00 hodin,“ upřesnila Lenka Pružinská.

Více informací najdete na www.zamek-mnisek.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám