Hlavní obsah

Na zámku Mníšku pod Brdy můžete spatřit i nevěstu

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mníšecký zámek o víkendu 19. a 20. ledna opět otevře své brány. Kromě prohlídek obytných a reprezentativních místností nebo programů pro děti mohou návštěvníci třeba vystoupat na vyhlídku ve věži nebo navštívit malou výstavku.

Foto: Anna Čelouchová

Mníšek má otevřeno i v lednu.

Článek

Na výstavce spatří na osmdesát ukázek zmenšených modelů dobových oděvů. Jak chodily oblékané královny ve starověku, jak v době baroka či rokoka? Jak králové a šlechtici nebo dámy z měšťanské společnosti?

Mezi mnoha zajímavými i kuriózními modely se představuje například císařovna Evženie ve svatebních šatech. Její šaty jsou sice bílé, ale bohaté a urozené nevěsty se v dřívějších dobách vůbec nevdávaly v bílých robách, naopak byly oděny v pestrobarevných, co nejbohatších šatech, které jejich rodiny byly schopné ufinancovat.

Nevěsta totiž nereprezentovala jen sebe, ale hlavně bohatství a postavení rodu, ze kterého pocházela. Vdávala se v šatech ušitých z co nejdražších látek pošitých zlatem, perlami a drahokamy, zdobených vzácnou kožešinou a mnoha šperky. Šaty byly velmi těžké, často museli nevěstu k obřadu přinést, protože sama přijít nemohla.

V průběhu 19. století ale nastal zásadní obrat, který přispěl k tradici, jež se dodržuje dodnes. Za vším stojí Viktorie. Tato britská královna si v roce 1840 brala svého bratrance Alberta a ze svatebního kočáru vystoupila v oslnivých bílých šatech zdobených krajkou a na hlavě měla věneček z pomerančových květů a myrty.

Její fotografie obletěly celý svět a každá žena chtěla ve svatební den vypadat jako ona. Ne, že by si to hned mohly všechny dovolit, přece jen bílé šaty nebyly praktické, hůře se udržovaly a nehodily se pro další příležitosti. Ale na tradici už bylo zaděláno.

V roce 1853 se právě v bílém vdávala zmíněná francouzská císařovna Evženie. V šatech z bílého atlasu pošitých brilianty a se čtyřmetrovou vlečkou si brala Napoleona III. Ani její věčná rivalka o post nejpůvabnější panovnice Evropy, o 11 let mladší Sissi, nezůstala pozadu. O rok později se ve stříbrem vyšívaných bílých šatech provdala za Františka Josefa I.

Evženie ale není jediná nevěsta na Mníšku. V roce 1924 prožila svůj slavný den i sestra pozdějšího posledního majitele zámku, Johanna Kastová. Vdávala se přímo v Mníšku dne 21. června a tuto událost nechali zvěčnit na černobílých fotografiích. 

Snímky jsou k vidění na prvním prohlídkovém okruhu, zatímco na druhém si můžeme prohlédnout Johanku a její bratry v dětském věku. Klasické prohlídky jsou o víkendu doplněny nabídkou pro rodiny s dětmi. V sobotu 19. ledna uvidí prohlídku Královna Elsa a Olaf, v neděli 20. ledna Pohádkovou prohlídku o zámeckých strašidýlkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám