Hlavní obsah

Na zámku Dobříš vystaví obrazy podbrdského malíře

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světlo, stín, lesní zákoutí, krajiny, impresionismus… Tyto a mnohé další prvky vystihují výstavu obrazů Václava Šestáka v Galerii JCM na zámku Dobříš. Malíř se na ní vydává Krajinou světla a stínu a věří, že obrazy pohladí návštěvníky po duši. Veřejnosti se výstava otevře v sobotu 6. října.

Foto: www.vaclavsestak.cz

"Snažím se, aby v malbách byla jednoduchost a lehkost, protože v jednoduchosti je krása,“ říká malíř z Hořovic

Článek

„Je pro mě důležité, aby mé obrazy byly pro diváka srozumitelné a aby v něm navodily příjemný pocit. Snažím se, aby v malbách byla jednoduchost a lehkost, protože v jednoduchosti je krása,“ říká malíř z Hořovic, který se ve své tvorbě orientuje zejména na krajiny a lesní zákoutí, a který své obrazy považuje za okna své duše.

Podle vlastních slov s oblibou používá zkratku a také kombinaci světla a stínu. Při malování se Šesták nechává inspirovat svými velkými vzory, mezi něž patří například malíři Antonín Slavíček, Claude Monet nebo Jakub Schikaneder. Na motivy posledního zmíněného používá podbrdský malíř mimo jiné techniku „suchá křída na mokrém šepsu“.

„Jednou jsem měl neodolatelnou potřebu zkusit namalovat obraz na námět Jakuba Schikenedera. Plátno natřené šepsem bylo stále mokré, a já nechtěl už dále čekat, až vyschne. Řekl jsem si, že plátno vysuším. Vzal jsem suché křídy, na mokré plátno je brousil a do šepsu tupoval. Mohl jsem tak rovnou vytvářet motiv obrazu. Když jsem skončil, bylo plátno již skoro suché. Navíc jsem dosáhl měkkých barevných odstínů a plátno tak připomínalo sametovou látku,“ popisuje Šesták svoji oblíbenou techniku.

Dodává také, že technika je fyzicky velmi náročná. „Od úderů štětcem měl zpočátku velké puchýře, zničil jsem několik štětců,“ vypráví.

Malování jako životní poslání a arteterapie

Malování se Václav Šesták věnuje od dětství. V posledních letech ho však vnímá také jako životní poslání, neboť mu pomohlo překonat vážné onemocnění. „Při návratu k paletě a štětci v roce 2007 jsem byl malováním úplně posedlý, maloval jsem třeba celou noc a zapomínal na svět okolo. Byla to moje arteterapie,“ popisuje Šesták.

Zajímavostí je, že rodák z Teplic si všechny své obrazy také vlastnoručně rámuje. Rámy dotváří obrazům podle jejich obsahu, a to takřka „na koleně“. K výrobě rámu používá malíř pouze pilku, hřebíčky, tmel a barvy. „Všechno je to ruční práce. Nejsem vázán nabídkou strojových lišt s omezenou škálou barev, což je výhoda,“ vysvětluje Šesták.

Slavnostní vernisáž výstavy Krajinou světla a stínu se koná v sobotu 6. října od 16 hodin v Galerii JCM na zámku Dobříš. Přístupná bude také pro širokou veřejnost. V prostorách zámecké galerie bude expozice Václava Šestáka k vidění do 4. listopadu. Jednotné vstupné do Galerie JCM je 40 Kč.

Výběr článků

Načítám