Hlavní obsah

Na zámek Dobříš se návštěvníci mohou vydat i v zimě. Otevřeno je tu každý den

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánovali jste v lednu vyjet na hory, radovat se ze zimních radovánek, a zatím nemůžete uskutečnit ani jedno, neboť počasí odpovídá spíše tomu jarnímu? Nevadí. Také výlety můžete totiž realizovat v jarním či podzimním stylu. Nabízí se například návštěva zámku Dobříš, který je turistům otevřen denně.

Foto: Archiv zámku Dobříš

I v zimě probíhají na zámku Dobříš denně prohlídky, do 20. ledna navíc obohacené o výstavu betlémů

Článek

Na prohlídce prvního zámeckého okruhu se v padesátiminutovém výkladu dozvíte informace o historii zámku včetně období minulého století, kdy zámek sloužil jako domov spisovatelů.

Průvodce s vámi projde jedenáct místností s převážně rokokovým a klasicistním vybavením, zhlédnete cenné předměty, obrazy, lustry – prostě vše, co k návštěvě zámku patří.

Na výstavách uvidíte betlémy a optické klamy

V průběhu ledna navíc v rámci prvního prohlídkového okruhu uvidíte také výstavu betlémů od Spolku příbramských betlémářů. „Návštěvníci zhlédnou například betlémy ze slaného či chlebového těsta, klasické vyřezávané či pletené. Součástí expozice budou do 20. ledna,“ uvedla Marika Kokešová ze zámku Dobříš.

Ještě jedna výstava je k vidění na dobříšském zámku, a to ve zdejší Galerii JCM. Součástí stálé sbírky obrazů rodiny Colloredo-Mannsfeld je až do konce ledna sbírka obrazů malíře Victora Vasarelyho. Maďarský umělec je přední představitel op-artu a kinetického umění, na výstavě zhlédnete jeho stěžejní životní tvorbu, kterou představují optické klamy a geometrické obrazce.

„Sbírka obrazů je zapůjčena od soukromé sběratelky z Prahy. Troufám si říct, že po výstavě pohlednic Alfonse Muchy je to další velmi exkluzivní expozice, kterou u nás mají turisté možnost zhlédnout,“ podotkla Kokešová.

Dobříšské přízraky

Nabídku prohlídkových okruhů na zámku Dobříš, které můžete i v lednu absolvovat, završují takzvané Dobříšské přízraky. Na zhruba dvacetiminutové prohlídce s průvodcem v půdních prostorách zámku se seznámíte se strašidelnými postavami a přízraky, které se podle dochovaných legend v minulosti vyskytly v Dobříši a okolí.

Zámek Dobříš je otevřen denně od 8 do 16:30 hodin. Výstavu Victora Vasarelyho v Galerii JCM můžete zhlédnout od 9 do 16 hodin. Zámecký francouzský park je v zimním období uzavřen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám