Hlavní obsah

Na Zadově se zranila mladá lyžařka, do nemocnice ji transportoval vrtulník

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestadvacetiletá lyžařka v pátek dopoledne upadla při v jízdě na sjezdové trati v lyžařském areálu Zadov tak nešťastně, že k ní museli vyrazit záchranáři Horské služby. Vzhledem k možnému poranění páteře ji do nemocnice transportoval vrtulník.

Foto: Archiv HS

Ilustrační foto

Článek

Členům Horské služby si dívka stěžovala na silné bolesti v zádech, které jí bránily vstát. „Slečna upadla na zledovatělé sjezdovce na bok a ke všemu neměla ochrannou přilbu. Měli jsme vzhledem k popisovaným bolestem podezření na poranění páteře," popsal nehodu lyžařky Josef Tischler, zasahující člen Horské služby Šumava.

Záchranáři proto požádali o pomoc vrtulník. Dívku s krčním límcem umístili do vakuové matrace a na saních za skútrem ji odvezli ke stanici Horské služby Zadov, kde přistál vrtulník. Ten pak mladou lyžařku transportoval k dalšímu ošetření do budějovické nemocnice.

„Je důležité, aby si lyžaři, ale i snowboardisté dávali nyní na šumavských sjezdovkách pozor. Podklad na nich je tvrdý a povrch zledovatělý a tak i při mírném pádu hrozí závažná poranění. Zároveň všem opět doporučuji, aby nepodceňovali své bezpečí a na tratích vždy jezdili v ochranné přilbě," varoval návštěvníky hor Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Připomněl také nutnost dodržování Desatera FIS pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích.

Reklama

Výběr článků

Načítám