Hlavní obsah

Na výstavu barokního mistra do Berouna proudí nejen školní výpravy

Novinky, Patrik Pařízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Jan Václav Spitzer (1711-1773), 300 let malíře pozdního baroka již přilákala do Muzea Českého krasu v Berouně přes dva tisíce návštěvníků. Vystavené obrazy jsou krásně restaurovány a každý jejich vyobrazeným příběhům porozumí.

Foto: Patrik Pařízek

Sv. František Borgia - detail obrazu Jana Spitzera

Článek

Výstava si kladla za cíl představit veřejnosti práci tohoto činorodého tvůrce nejen v oblasti středních Čech. O obrazech Jana Václava Spitzera je obecně známo, že jsou považovány za srozumitelné i pro dnešního člověka. O tom se koneckonců běžní návštěvníci i školní výpravy sami přesvědčují. Citujme několik zápisů z návštěvní knihy: 

"Děkujeme za pěkný prožitek z výstavy. Je velmi pěkně koncepčně zpracovaná a pan průvodce nás upozornil na mnoho zajímavých detailů."

"Tisíceré díky za silný umělecký zážitek."

"Berounské muzeum každý rok překvapí zajímavou výstavou."

"Děkujeme za velmi poučnou výstavu i vyprávění pana průvodce." 

"Zde je radostí chodit do muzea. Děkujeme."

Myšlenka projektu Jan Václav Spitzer (1711–1773), 300 let malíře pozdního baroka, vznikla závěrem minulého roku, kdy bylo z prostředků Středočeského kraje a Ministerstva kultury ČR dokončeno akad. mal. Lenkou Helfertovou restaurování dvanácti pláten z bývalého benediktinského kláštera sv. Jan pod Skalou připisovaných právě Spitzerovi.

Vzhledem k tomu, že autorovi nebyla do dnešních dnů věnována dostatečná pozornost, rozhodl se projektový tým během diskusí o ztvárnění výstavy prezentovat jeho dílo rozsáhlejší formou, která reflektuje vývoj uměleckého života malíře s důrazem na region středních Čech.

Výstava v Muzeu Českého krasu (Husovo náměstí 87, Beroun) potrvá do 19. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám