Hlavní obsah

Na výstavě neobyčejných ptáků bude k vidění i blboun nejapný

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 1. dubna proběhne od 17 hodin v Ornitologické stanici Muzea Komenského v Přerově vernisáž výstavy Atlas ptáků neobyčejných. Autoři výstavy se inspirovali ve středověkém bestiáři a rozhodli se veřejnosti představit jak skutečné, tak i neskutečné zástupce ptačí říše.

Foto: Muzeum Komenského v Přerově

Atlas ptáků neobyčejných - plakát výstavy.

Článek

Na výstavě bude prezentována i rekonstrukce již vyhynulého blbouna nejapného, který žil na ostrově Mauricius a byl vyhuben koncem 17. století. Žádný kompletní exemplář tohoto ptáka se nedochoval, a proto jej musel vytvořit Jiří Polčák, preparátor Muzea Komenského v Přerově podle dobového popisu a nákresů. O tom, jak se mu to povedlo, se můžete přesvědčit osobně na výstavě, která bude otevřena od 2. dubna do 31. října.

Výstavu doplní i přednáška Tomáše Giesla o ptácích v kultuře severoamerických indiánských kmenů (15. 4. od 17 hodin v budově ORNIS) a 25. září přednáška paní doktorky Růženy Gregorové, paleontoložky Moravského zemského muzea, o setkávání lidí se zkamenělinami a jejich úloze při vzniku různých mýtů.

Pro školy všech stupňů a různé zájmové skupiny je připravený zábavně naučný program, ve kterém budou účastníci zachraňovat svět fantazie. Projdou podsvětím, potkají záludné sfingy, na moři přezpívají sirény, zaskotačí u totemu a sesbírají baziliščí vejce. A pokud dokáží vymyslet vlastní druh bájného ptáka, fantazie jistě nebude ztracená.

Reklama

Výběr článků

Načítám