Hlavní obsah

Na Veselém Kopci bude veselý masopust, i Sychrov ožije karnevalem

• Aktualizováno
Novinky, Vratislav Konečný

Smích, veselí, muzika, masky. To nás čeká o masopustu. Povánoční období je ospalé a líné, hlavně ve středověku, při tuhých zimách se toho moc neodehrávalo. Výjimkou byl masopust, třídenní svátek nastávající po Třech králích, končící až o Velikonocích. Těší se na ně na Veselém Kopci i na Sychrově.

Foto: NPÚ, ÚP Sychrov

Konec prasátka při minuloročním masopustu na Sychrově

Článek

U nás se tradice masopustu dodržovala hlavně na venkově, ale jsou záznamy o velkých slavnostech šlechty, král Vladislav II. sezval na třídenní přejídanici měšťanstvo.

Neřestná klobása císaře Konstantina

Masopust označuje převážně veselí, rej, karnevalové masky. O masopustu probíhají  zábavy, svatby i oblíbené zabíjačky. Vychází z římského náboženství, z oslav boha Bakcha, boha plodnosti a vegetace.

bakchanáliemi se pojily i orgie nejen sexuální, ale také gurmánské, první křesťanský císař Konstantin byl natolik obrácen z pohanství na novou víru, že viděl neřest i v oblíbených klobásách. Vydal nařízení, které ale bylo ignorováno, že klobása patří k symbolům neřesti a nesmí se konzumovat.

Radovánky na Vysočině

Masopustní tradice v minulých dobách velmi rozšířená, se zachovala na několika místech. Jedny z nejhezčích ukázek veselí jsou k vidění ve skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska. Ten je přes zimu až do dubna uzavřen, ale masopust ho tradičně každoročně na okamžik probudí.

Pro masopust existuje řada názvů, jsou to krajové zvyky – fašank, voračky, vostatke, končiny… Veselokopecký masopust se koná v osadě Veselý Kopec u Hlinska 30. ledna. Tradiční obchůzka masopustního průvodu v podání vesnické skupiny ze Studnic od 10 do 16 hodin. 

Masopust na rohanovském Sychrově

Zámek Sychrov je otevřen celoročně od 10 do 14 hodin (v zimě) - 14. hodina je začátek poslední prohlídky. I tady najdete tradiční, již 6. masopust – koná se 23. ledna od 9.00 do 16.00 hodin v zámeckém parku.

V jeho rámci uvidíte tradiční česká řemesla (sklář, keramik, výrobce dřevěných hraček…), vše doplní pochopitelně klasická zabíjačka, která neodmyslitelně k masopustu patří zrovna tak jako sladkosti z kynutého těsta. Nabídku obohatí stánek s královskou čokoládou, a protože bude masopust, tak bude stánek pojatý jako čokoládové uzenářství s čokopárky, čokojátrovkou a čokotlačenkou. Nebude chybět ani masopustní průvod.

Náladu celé akce podtrhne národopisný soubor Krkonošský Horal z Vrchlabí a folklorní soubor Horačky. Vstupné na akci: dospělí 50 Kč, děti 30 Kč

V době konání masopustu zve k příjemnému posezení i zámecká oranžérie v parku

Její Veličenstvo tlačenka

Jednou z nejoblíbenějších pochoutek ze zabijačky je kromě jitrnic, jelit a ovaru tlačenka. Malé kousky masa a vnitřností se ve směsi plnily do vepřových žaludků, vše se zalije rosolem z rozvařených vazivových tkání. Po vystydnutí se výrobek lisoval pod velkými kameny. Název tlačenka pochází z počátku 20. století, v 19. se vyráběly presbuřty, směs se hodně okořenila, po předvaření se plnila spolu s krví a zabijačkovou polévkou do vepřových měchýřů.

Reklama

Výběr článků

Načítám