Hlavní obsah

Na veltruském zámku mají nový pár tažných koní

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste v současnosti zavítali do areálu veltruského zámku, možná vás již uvítalo veselé koňské ržání nesoucí se z nově rekonstruované zámecké stáje. Pokud jste měli štěstí, mohli jste nový pár zámeckých tažných koní vidět venku v jejich ohradě.

Foto: Martin Tlustý

Vedle zde již tradičních zámeckých pávů se novými miláčky veltruských dětí rázem stali oba tažní koně nedávno dovezení z Národního parku Šumava.

Článek

Oba koně přicestovali do Veltrus před třemi týdny z Národního parku Šumava. Jde o takzvané chladnokrevné koně, v našem případě o již kastrované hřebce, kteří mají z nedávné minulosti jak zkušenosti s přibližování dřevní hmoty svojí tažnou silou, tak již prý byli rovněž zacvičováni v tahání povozů.

Oba koně jsou velmi skromní a k životu jim stačí seno, oves a voda, na jaře a v létě pochopitelně rádi spásají okolní zelenou pastvu. Veltruský kastelán Pavel Ecler prosí všechny návštěvníky, aby nové zámecké koně i přes jejich mnohdy vyzývavé pohledy rozhodně nekrmili, protože zejména moderní lidská strava by jim mohla zapříčinit vcelku závažná onemocnění jejich trávicího traktu.

Jakmile se oba koně dostatečně aklimatizují, tak se začne s jejich postupným využíváním pro stahování kmenů v hůře přístupných částech parku. Poté budou oba chladnokrevníci postupně zapřahováni do již rovněž dorazivšího povozu, ve kterém by se časem po velmi důkladném seznámení s novým kočím a parkovými cestami měli vozit i zážitků chtiví turisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám