Hlavní obsah

Na Veletrhu fiktivních firem jich v Příbrami soutěžilo dvacet

Novinky, Tomáš Vašíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve dnech 13. a 14. listopadu hostila Obchodní akademie a VOŠ Příbram 16. Veletrh fiktivních firem, kterého se účastnily školy z Příbrami a širokého okolí. Žáci si v rámci veletrhu zkouší převést teoretické znalosti do praktického chodu firmy. I letos má Obchodní akademie důvod k radosti.

Foto: Obchodní akademie a VOŠ Příbram

Slavnostního zahájení v příbramském Ernestinu se zúčastnili také pozvaní hosté a nechybělo ani hudební a pěvecké vystoupení.

Článek

Veletrh fiktivních firem, tedy žákovských firem, které realisticky napodobují skutečné firmy, je již tradiční akcí, jež se u žáků, učitelů, ale i veřejnosti těší velké oblibě. Veletrh je navíc prostorem, kde si jednotlivé školy mohou kvalitu svých firem porovnat ve dvou disciplínách, a to pod dohledem odborné poroty.

Letos se veletrhu zúčastnilo rekordních 20 firem - kromě příbramských, které reprezentovaly Obchodní akademii a Integrovanou střední školu, dorazily také firmy z Plzně, Písku, Sedlčan, Jesenice, Mostu nebo Prahy. 

První soutěžní disciplínou je prezentace firem - tři první místa obsadily zástupci Obchodní akademie Příbram, což je poměrně značný úspěch, který se málokdy pořádající škole podaří. Druhá disciplína se týká samotného fungování prodejního stánku při veletrhu, hodnotí se celkový estetický dojem stánků, nápaditost, přístup k zákazníkům či správnost účetních dokladů. Jako nejlepší v této disciplíně byla vyhodnocena fiktivní firma z Mostu, na druhém místě se umístila firma Středního odborného učiliště a Střední odborné školy z Písku a třetí místo si odvezl tým z Gymnázia a SOŠ ekonomické ze Sedlčan, který soutěžil se svojí cestovní kanceláří.

Krátké hodnocení celé akce přidává ředitelka pořádající školy, dr. Marcela Blažková: "Letošní veletrh se velmi vydařil, jsem spokojená jak s průběhem, tak s výkony žáků. Jsem ráda, že pro žáky můžeme takovouto akci uspořádat a děkuji všem, kteří se na organizaci podíleli."

Přípravu žáků hodnotí také jedna z vyučujících Obchodní akademie, Ing. Lucie Krupičková: "Žáci a žákyně se připravují nejen v odborných ekonomických předmětech, ale též v hodinách cizích jazyků nebo informatiky a funguje také předmět přímo specializovaný s názvem fiktivní firma. Velmi mě těší úspěch našich týmů v rámci prezentací, je vidět, že žáci ztrácí ostych a získávají větší sebejistotu."

K úrovni stánků a prezentací se vyjádřila i ředitelka Okresní hospodářské komory Příbram, Irena Karpíšková, která byla zároveň jednou z porotkyň: "Moc mě těší, že se úroveň dovedností žáků každoročně zvyšuje, všímám si toho, jak jsou firmy stále lepší a lepší. Zejména si všímám stále lepší úrovně angličtiny. Získané zkušenosti se jistě budou žákům hodit v budoucí kariéře, ať již zaměstnanecké či podnikatelské."

Svoje hodnocení přidal také radní města Příbrami, která projekt finančně podporuje, Ing. Juraj Molnár: "Navštěvuji Veletrh fiktivních firem pravidelně, je to skvělá akce, kde žáci ukáží, co se naučili a vyzkouší si vše před nezávislou porotou a širokou veřejností. To se jim bude hodit i při studiu na vysokých školách, kam většina z nich bude směřovat. K jejich výkonům jim moc gratuluji a přeji jim mnoho úspěchů i nadále."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám