Hlavní obsah

Na Valašském kumštování budou tvořit tři desítky umělců

Novinky, Lenka Zvonková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 12. července se začali do Valašských Klobouk sjíždět řezbáři, sochaři, keramici, malíři, umělečtí kováři a další výtvarníci, aby se zde zúčastnili dalšího ročníku Valašského kumštování.

Foto: Lenka Zvonková

Valašské kumštování

Článek

Živou přehlídku výtvarného umění doplní také program na hudební scéně, výstavy, lidový jarmark a poprvé v historii Kumštování i unikátní soutěž o nejlepší sochu, která bude následně trvale zdobit valašskokloboucké Masarykovo náměstí. Výtvarně-hudební festival vyvrcholí vyhlášením vítězného díla v neděli 15. července.

„Dolní část Masarykova náměstí se od čtvrtka do neděle promění ve velký výtvarný ateliér, který dá návštěvníkům možnost nahlédnout přímo pod štětce, rydla a další nástroje tvořících umělců. Svou účast přislíbilo na třicet výtvarníků,“ řekl za pořádající sdružení Valašské kumštování Jiří Ročák. „Někteří z nich se zapojí do soutěže Sochy do města, kterou jsme vyhlásili společně s Městem Valašské Klobouky. Jejím cílem je oživit veřejný prostor nejlepší plastikou vytvořenou během tohoto výtvarného setkání. Téma je prosté - Valašsko,“ dodal.

Vítěznou sochu budou vybírat odborníci a také samotní návštěvníci. Během příštích ročníků Kumštování by takto měla ve městě postupně vyrůst celá venkovní galerie.

Třináctý ročník Valašského kumštování bude ve čtvrtek oficiálně zahájen otevřením výstavy uměleckých děl v sále městského muzea. Své práce zde budou prezentovat tři spřátelené výtvarné skupiny v rámci projektu Setkání – Utbyte 2002 – 2012. „K vidění budou grafiky, malby, kresby, dřevořezby, keramika, batiky a fotografie členů Sdružení valašskoklobouckých výtvarníků Vincúch, výtvarného sdružení Z ledu ven z Děčína a umělců ze švédského města Högenäs. Vernisáž se uskuteční v 19 hodin,“ pozval Jiří Ročák.

V pátek i v sobotu bude Kumštování doprovázeno jarmárkem lidových produktů a pestrou nabídku připravuje rovněž hudební scéna. Vystřídá se na ní folklór, rock, country, folk, punk, pop, bluegrass i heavy - hard rock. Například v pátek zahrají od 16 hodin Šveholníci, Castrados con sombreros, Šamat, Intolerance, Warholl či Zbořená šopa. V sobotu pak od 9 hodin vystoupí folklórní soubory Malůšata, Malá Lipta, Valášek, Vsacánek a Lidčan a od 15. hodiny je budou střídat kapely Jen tak, My revolution, HUP, Symbióza, Poutníci a Separator Band. O nedělní dopolední hudební produkci se postará cimbálová muzika Kotula z Nového Hrozenkova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám