Hlavní obsah

Na úsovský zámek přiletí trojhlavý drak

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve znamení klasických českých pohádek se ponese letošní turistická sezóna na zámku Úsov na Šumpersku. Památka, proslavená unikátním lovecko-lesnickým muzeem se stovkami paroží a preparátů domácí i africké zvířeny, se otevře v úterý 1. dubna. Už v sobotu 5. dubna začíná velká pohádková výstava.

Foto: Vlastivědné muzeum Šumperk

Chodby i schodiště úsovského zámku zdobí stovky kusů paroží.

Článek

„Stálá expozice je doplněna o novou výstavu, která by měla zaujmout malé i velké. V nejvyšším patře zámku se usídlil trojhlavý drak a další pohádkové bytosti, instalované scény představí deset klasických příběhů,“ uvedla Miluše Berková, tisková mluvčí Vlastivědného muzea v Šumperku.  

Návštěvníci nahlédnou do pohádek Sedmero krkavců, Čertův švagr, Jak zvířátka stavěla domeček nebo O princezně a drakovi. Ocitnou se v Perníkové chaloupce, potkají Šípkovou Růženku, Červenou karkulku, Budulínka, Smolíčka pacholíčka nebo Ošklivé káčátko.  

„Seznámí se s mnohdy už pozapomenutými pohádkami, ale také se zajímavými muzejními exponáty,“ dodala Berková.  

Otevřeno bude denně kromě pondělí od 9.00 do 16.15, poslední prohlídka začíná ve 14.45. Přístupný veřejnosti zámek bude i na Velikonoční pondělí 21. dubna.  

Panství ovládnou kouzla čarodějnice Zlomíry

V sobotu 26. dubna se Úsov ocitne v moci čarodějnice Zlomíry, která si kouzlem přivlastní celé panství a bude provádět zámkem. V 16.00 odstartuje zábavné odpoledne s čarodějnickou tematikou,” upřesnila Berková.  

Milovníci pohádek a bubáků se mohou bát také ve Strašidelném labyrintu ve sklepení Vlašimského paláce. O patro výš naleznou Hádanky a hlavolamy pánů z Vlašimi. Děti i dospělé potěší malá ZOO na nádvoří s kamerunskými ovcemi, pávy a göttingenským prasátkem.  

V komnatách číhá lev, žirafa, medvědi i vlk  

Úsov patří mezi nejstarší hrady na Moravě a jako jeden z mála v českých zemích byl postaven ve stylu francouzského kastelu. Původní podobu ze 13. století připomíná vystavený model původního gotického hradu. Turisty však Úsov láká především tím, že je tam lovecko-lesnické muzeum, jediné ve střední Evropě.  

„Stálá expozice představuje historii Úsova, ale zejména unikátní sbírku trofejí africké i evropské zvěře,“ láká Berková a zve také na procházku po hradbách, odkud je nádherný výhled do kraje.  

V zámeckých komnatách jsou vystaveny přírodovědné sbírky Lichtenštejnů z přelomu 19. a 20. století. Návštěvníci obdivují preparáty vlka, medvědů, srnců, kamzíků, prasat, lišek, koroptví, bažantů, kachen, hus a dalších středoevropských savců i ptáků. V expozici africké zvěře naleznou lva, hlavy gazel, antilop, zeber a žirafy i sál kozorožců. Expozice zavede také do říše hmyzu.  

Pytlácké zbraně, paroží, nábytek z kořenů  

Na zámku nechybí ani zbrojnice s ojedinělou sbírkou pytláckých zbraní, které zabavili hajní na lichtenštejnském panství. Mezi unikáty patří také knihovna dřevin, tedy kolekce krabiček ve tvaru knih s plody a listy různých druhů stromů nebo keřů. Jediným zařízeným pokojem v expozici je sál vybavený nábytkem z kořenů stromů. Ve sbírkách se nachází přes čtyři tisíce kusů přírodnin, z toho na sedm stovek rohů a parohů.  

Navštívit lze i galerii obrazů Lubomíra Bartoše, malíře Jeseníků, rodáka z Klopiny u Úsova. Vystaveny jsou především krajinomalby, ale také zátiší a portréty.

Reklama

Výběr článků

Načítám