Hlavní obsah

Na Svojanově v rukách řezbářů ožívají postavy z dějin

Novinky, Květa Korbářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svojanov - Na hradním nádvoří jsou od soboty 15. července usídlení řezbáři. Dávají vzniknout v pořadí už druhému pohyblivému obrazu.

Foto: Květa Korbářová

V rukách řezbářů ožívají postavy z dějin.

Článek

„Řezbáři v průběhu celého týdne tvoří přímo na nádvoří pohyblivý obraz s motivy samotného hradu, postav z pověstí a také kupecké stezky, která vedla pod hradem údolím řeky Křetínky,“ popisuje svojanovský kastelán. Všichni, kdo se v těchto dnech na památku vydají, se mohou podívat, jakou podobu dali zruční výtvarníci zazděné Kateřině Rabenhauptové a jejímu milému kováři, ve sklepení uvězněné Kateřině Zárubové, či krutému správci Rašínovi. 

Návštěvníci mají jedinečnou příležitost vidět na vlastní oči, jak takové řezbářské dílo vzniká. Zájemci si také mohou zkusit něco vyřezat. Na hradě už jsou k vidění díla ze dřeva, která vznikla na Svojanově, ale i na jiných místech. „Máme na hradě několik exponátů. Nejzajímavější je patrně pohyblivý obraz, který vznikl na hradních řezbářských dnech v loňském roce,“ podotýká Miloš Dempír. Na motivu truhlářské dílny si výtvarníci vyzkoušeli souhru.

Řezbářské dny vyvrcholí 22. července, kdy se na hradě koná festival akustické hudby, který představí hudební žánry jako folk, country nebo bluegrass. Každý posluchač si tak najde to své. Festival začíná ve 14 hodin. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám