Hlavní obsah

Na Svinovských mostech v Ostravě slouží nové informační panely

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastávky na Svinovských mostech patří do systému inteligentních zastávek městské hromadné dopravy v Ostravě. Veřejnosti od června nově slouží čtyři dodatečné informační panely na horních zastávkách MHD. Cestující tak nyní mají přehled o přestupních vazbách mezi tramvajovými a autobusovými linkami.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 28.7.2017 Panely na Svinovských mostech nabízejí více informací o dopravě MHD. Dolní zastávka dopravního terminálu Svinovské mosty.

Článek

Před zavedením nových informačních tabulí na horních zastávkách Svinovských mostů neviděli cestující odjezdy autobusů a naopak, což často způsobovalo cestujícím, kteří přestupovali stresové situace. Magistrát města Ostravy tak reagoval na podnět samotných cestujících. 

„Došlo k obnově poškozených informačních panelů na dolních zastávkách Svinovských mostů, které způsobila nehoda kamionu v loňském roce. Incident způsobil řidič polského kamionu, který od nehody ujel. Realizaci opravy protáhlo nejen řešení události s pojišťovnou, ale také dlouhé dodací lhůty panelů. Celková cena této zakázky je 1 240 425 Kč bez DPH - oprava 808 925 Kč, nové LCD panely 432 500 Kč,” informovala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

Systém inteligentních zastávek zvyšuje komfort a informovanost cestujících veřejnou dopravou na vybraných zastávkách MHD v Ostravě a příměstské veřejné dopravy již od srpna 2015. V rámci I. etapy bylo vytipováno 17 zastávek se zvýšeným počtem cestujících, které byly osázeny 38 panely typu LED a LSD s šesti nebo deseti řádky displeje pro text. 

Panely informují cestující o aktuálních příjezdech a odjezdech, zpožděních a dalších provozních informacích. Panely jsou k vidění například na zastávkách Náměstí republiky, Karolina, Elektra, Stodolní, Hlavní nádraží, Sad Boženy Němcové, Poruba vozovna, Mírové náměstí, Výstaviště, Hranečník, Poliklinika, Kostel a dalších.

Po úspěšné realizaci I. etapy připravuje město Ostrava rozšíření panelů ve II. etapě. Díky ní bude 91 zastávek veřejné dopravy na území města osazeno celkem 179 panely a informace z nich budou k dispozici na všech stěžejních zastávkách.

„V současné době se zpracovává projektová dokumentace elektrických přípojek, následovat bude projektová dokumentace od odběrného místa k samotným panelům a ve druhé polovině roku 2018 bude probíhat výběrové řízení na dodavatele. Předpokládaná cena zakázky, jejiž realizace je plánována na 1. polovinu roku 2019, je zhruba 40 miliónů korun bez DPH,” dodala Andrea Vojkovská.

Další služba cestujícím na zastávkách městské hromadné dopravy:

Rozšířil se počet zastávek, kde je připojení Wi-Fi. Aktuálně se kromě již avizovaných zastávek MHD Karolina a dopravní terminál Hranečník je možné se připojit také na dopravním terminálu Hlavní nádraží Ostrava, Náměstí Republiky, Hulváky, Konzervatoř, Obchodní centrum a Hlučínská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám