Hlavní obsah

Na šumperském Točáku se chystá Den řemesel

Novinky, Vladimíra Krejčí

O tom, že řemeslo stále ještě má zlaté dno, se už zítra budou moci přesvědčit návštěvníci šumperského Točáku. Střední škola železniční, technická a služeb tu připravuje na sobotu 12. září Den řemesel.

Foto: Stanislav Juga

Na akci Den řemesel se zájemci dozvědí, které profese mají budoucnost.

Článek

„Akce je vhodná zejména pro žáky vyšších ročníků základních škol, kteří budou brzy volit své povolání, a pro jejich rodiče. Představíme na ní učební i studijní obory, které naše škola nabízí. Zájemcům poradíme, jaké studium by pro ně bylo vhodné a jak se s profesí uplatní na pracovním trhu,“ přiblížila ředitelka školy Irena Jonová. 

Učitelé, mistři odborného výcviku i žáci šumperského „učňáku“ se budou příchozím věnovat od devíti do patnácti hodin. Na akci pořádané v rámci Roku průmyslu a Regionální sektorové dohody v oblasti elektrotechniky Olomouckého kraje se pokusí mladé lidi oslovit heslem: „Chyť se nás i ty!“ 

„Řada nezaměstnaných nemůže nalézt práci. Navzdory tomu mnohé firmy stále marně shánějí kvalifikované pracovníky s technickým vzděláním. Často se setkáváme s tím, že rodiče chtějí, aby jejich potomek za každou cenu studoval, i když k tomu mnohdy ani nemá předpoklady. Přitom s výučním listem či maturitou v žádaných oborech by měl zajištěnou budoucnost,“ vysvětluje ředitelka školy. 

Největší zájem zaměstnavatelé mají o absolventy strojírenských oborů. Kritický nedostatek odborníků hlásí také dodavatelé pro elektrotechnický průmysl. 

„Šikovným mladým mužům doporučuji zejména obory opravář kolejových vozidel, strojní mechanik, obráběč kovů, elektrikář a instalatér. Po vyučení se mohou uplatnit například v šumperském závodu Pars nova,“ uvedla Jonová. 

Střední škola železniční, technická a služeb v Šumperku nabízí také studium dřevozpracujících a kovooborů. Výuční list tam získají budoucí zedníci, operátoři skladování, prodavači i kadeřníci. Lze tam také studovat maturitní obory obchodník, stavitelství, nábytkářská a dřevařská výroba, mechanik strojů a zařízení i mechanik instalačních a elektrotechnických zařízení. Škola nabízí i nástavbové studium.

Reklama

Výběr článků

Načítám