Hlavní obsah

Na Slezskoostravském hradě se vlády dočasně ujaly přírodní vědy

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devátý ročník naučné a zábavné akce pro děti a mládež Chemie a další přírodní vědy na Slezskoostravském hradě připravila Česká společnost chemická - pobočka Ostrava spolu s Přírodovědeckou fakultou OU, VŠB - TU Ostrava a SPŠ chemickou v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Chemie na Slezskoostravském hradě. 23.6.2015- Kádinky,křivule a koule hejbejte se!

Článek

V úterý 23. června od 8.30 hodin byl Slezskoostravský hrad zaplněn mladými chemiky, botaniky, přírodovědci, laboranty, matematiky a fyziky, kteří v 16 stáncích předváděli přítomným dětem až do 13.00 hodin pokusy a zajímavé ukázky, na které děti koukaly se zájmem a mnohdy až se strachem v očích...

A bylo se na co koukat. Studenti  předvedli jednoduché ukázky s patřičným vysvětlením, co dělají, jak to dělají, na co si musí dávat pozor a jaký bude výsledek pokusu. Samozřejmě nějaký ten vzoreček chemického prvku či dokonce jednoduchá rovnice reakce prvků se tam našla, ale  pro děti to bylo zábavné, zajímavé a poučné.

„Záměr a cíl naší akce Chemie a další přírodní vědy na Slezskoostravském hradě spočívá v tom, abychom dětem, studentům, jejich učitelům a také rodičům naznačili, že chemie a další přírodní vědy nejsou žádnou suchou vědou. Že se dá záhadám přírody přijít na kloub zábavným, interaktivním a akčním způsobem. Snažíme se, aby děti nejen souvislosti přírodních jevů pochopily, ale také postupně přišly na to, jak to všechno v přírodě funguje. Faktem je, že bez základních znalostí matematiky a dalších předmětů to nepůjde,” vysvětlil záměr akce Mgr. Martin Mucha, Ph.D. z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity.

Na akci spolupracovaly: Přírodovědecká fakulta OU, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, Hornická a geologická fakulta VŠB - TU Ostrava, Střední průmyslová škola chemická akademika Heyrovského a Gymnázium v Ostravě - Zábřehu, Ústav geoniky AV ČR, Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy v Ostravě a Gymnázium J. Kainara v Hlučíně. Záštitu nad akcí převzala Mgr. Věra Pálková, náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje, a Ing. Tomáš Macura, primátor statutárního města Ostrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám