Hlavní obsah

Na Shakespearovských slavnostech se v létě hoduje

Novinky, Jirka Prokeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuřata, jablka i pravý sekt patří k mnoha jedlým rekvizitám, které teď v létě herci snědí nebo vypijí přímo na scéně festivalu Letních shakespearovských slavností.

Foto: Michal Růžička, © TIC města Brna

Tatiana Vilhelmová ve své scéně, kdy se těší na svoji vysněnou večeři po věčném hladovění

Článek

Zdaleka nejvíc toho musí v roli hubaté Kateřiny ochutnat Tatiana Vilhelmová s alternující Janou Strykovou v komedii Zkrocení zlé ženy – a to i přesto, že Petruchio v podání Romana Zacha Kateřinu dokonce chvíli trápí hladem.

Zábavné představení o věčném souboji mužů a žen v režii Daniela Špinara se hraje až do 25. srpna na otevřené scéně v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu. Vstupenky na výborně obsazenou hru, která je zároveň poslední letošní komedií na festivalovém programu, jsou zatím stále v prodeji v síti Ticketportal.

"Právě jablka jsou ve Zkrocení zlé ženy důležitou součástí scény, která připomíná rajskou zahradu se dvěma stromy s různě barevnými plody. Na stromech tak visí ovoce pravé, ale i umělé," upozornila hlavní produkční festivalu Vendula Štíchová.

V jednom z mnoha zavěšených plodů je dokonce skrytý mikrofon. Právě do něj Vojtěch Dyk, nebo alternující Matouš Ruml v roli Lucentia omámeně zazpívají svoje milostná vyznání svůdné Biance.

„Rozdíl mezi kašírovanými a pravými jablky je zblízka dobře vidět, takže do čeho mají zpívat a do čeho si pak kousnout, si herci zatím nikdy nespletli,“ tvrdí produkční. Ta se svými kolegy teď do Zkrocení objednává už osmou bedýnku červených a zelených jablek.

V rozverné inscenaci se kromě několika legračních gumových atrap mihne i skutečné grilované kuře. Z něj si - hlady už skoro šílená - Kateřina stačí utrhnout alespoň pár rychlých soust. Asi nejpopulárnější jedlá rekvizita z celé hry se pak v zákulisí vždycky spotřebuje celá, takže se pro každé představení pořizuje znovu.

To v dramatu Richard III. s Jiřím Langmajerem se jídlo nepodává ani se s ním nežertuje. A netečou tu ani žádné vzácné tekutiny: místo vína se pije vinná limonáda a také lahev s falešnou krví zůstává u maskérek zatím netknutá. Richardovy hrůzné činy se režisér Martin Huba rozhodl nakonec naznačit pouze rudou skvrnou na bílé látce…

Právě Richard III. letošní festival v Praze uzavře. V Nejvyšším purkrabství se hraje od 27. srpna do 7. září. Také na tento titul jsou k mání ještě poslední vstupenky.

Reklama

Výběr článků

Načítám