Hlavní obsah

Na radnici ve Vítkovicích odhalili pamětní desku Paulu Kupelwieserovi

Novinky, Josef Zajíc

V pondělí 12. září odhalili na radnici Městského obvodu Ostrava-Vítkovice pamětní desku Paulu Kupelwieserovi, který před 140 lety nastoupil v roce 1876 jako ředitel Vítkovických železáren (v provozu byly již od roku 1828).

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 13.9.2016. Instalace pamětní desky na radnici městské obvodu Ostrava - Vítkovice. Hana Šustková.

Článek

Slavnostního aktu se zúčastnili zástupci Městského obvodu Ostrava-Vítkovice a také zástupci statutárního města Ostrava a další osobnosti společenského života moravskoslezské metropole.

Účastníky přivítala archivářka Hana Šustková, která je seznámila s životem a dílem Paula Kupelwiesera.

„Železárny byly založeny v roce 1828 olomouckým arcibiskupem Rudolfem, bratrem císaře Františka I. Paul Kupelwieser (1. 2. 1843 - 20. 3. 1919) do železáren jako generální ředitel nastoupil 4. července 1876. Za dobu řízení Vítkovických železáren se Paul Kupelwieser prezentoval jako špičkový manažer a průkopník nových technologií, zároveň také jako vizionář v hutnictví, sociální péči i v hotelnictví a turismu. Podařilo se mu z podniku vybudovat největší železárny v habsburské monarchii,” uvedla Hana Šustková.

„Vizionářů má svět hodně, ale těch, kteří silnou vůlí a odhodláním svou vizi naplňují, riskují svůj osobní prospěch a blahobyt, jako to dělal Paul Kupelwieser po celý život, je velmi málo. Měli bychom si jich vážit a vzpomínat na ně,” dodala Hana Šustková.

Pamětní desku odhalili společně Zbyněk Pražák, náměstek primátora města Ostravy, a starosta Městského obvodu Ostrava-Vítkovice Petr Dlabal.

Autorem návrhu i provedení pamětní desky je MgA. Marek Pražák.

„Vznik pamětní desky Paula Kupelwiesera iniciovalo asi sedm institucí, které chtěly připomenout jeho 140. výročí, kdy nastoupil jako generální ředitel Vítkovických železáren. Byla vyhlášena soutěž a já jsem byl vybrán jako realizátor desky a autor návrhu,” uvedl autor.

„Výběrové řízení trvalo tři měsíce, s tím že asi dva a půl měsíce trvala realizace. Deska je litá tradičním způsobem. Návrh byl koncipován od zadavatelů tak, že se má jednat o fotografickou podobiznu, že má být poznatelný, takže realisticky modelovaná tvář, tak jak je to v klasice. Byl zadán přesně text. Vše bylo následně schvalováno. Vzhledem k tomu, že byl nově zpracován i znak města bylo rozhodnuto desku umístit do průčelí radnice po pravé straně od znaku,” dodal Marek Pražák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám