Hlavní obsah

Na protihlukové stěně v pražské Karlovarské ulici hynou desítky ptáků

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protihlukové stěny nás chrání proti hluku, ale některé z nich se stávají smrtící pastí pro ptáky. Letící ptáci nevidí průhledná okna a po nárazu do nich hynou. Jedna z těchto smrtících protihlukových stěn je i v Praze v Karlovarské ulici.

Foto: Josef Hána

Protihluková stěna v Praze na Karlovarské ulici a jedna z mnoha obětí - červenka obecná.

Článek

Ornitologové našli pod protihlukovou stěnou v Karlovarské ulici již desítky mrtvých ptáků. Jde především o drobné pěvce – sýkory koňadry, modřinky i uhelníčka, červenku, vrabce, lejska šedého, dlasky, kosy, králíčka a šoupálka, ale také zde již uhynuli dva strakapoudi, pět krahujců nebo poštolka. Jejich fotografie zveřejňují ornitologové na http://ptaci.org/mrtvoly/, aby upozornili na tento problém.

Skleněná okna protihlukové stěny jsou sice opatřena siluetami ptáků, které mají sloužit k odplašení drobných pěvců, ale ty jsou neúčinné, protože realizátoři stavby použili siluety ptáků, kterých se drobní ptáci nebojí. To je častou chybou stavitelů i projektantů skleněných stěn, a proto ochránci ptáků již nedoporučují používání siluet dravců, ale prosazují zviditelnění průhledných překážek pruhováním.

Pruhování průhledných protihlukových stěn se již s úspěchem používá na Moravě a osvědčilo se například u dálnice v Ostravě nebo v Přerově na mostě Legií. Na obou těchto místech docházelo k úhynu ptáků a po instalaci svislých pruhů zde ptáci již neumírají. Pruhování by se mělo do konce letošního roku objevit i na protihlukové stěně v Malenovicích u Zlína. I zde se toto opatření proti úhynu ptáků podařilo prosadit místním ornitologům a ochráncům ptáků.

Pražská protihluková stěna v Karlovarské ulici se možná také jednou dočká realizace pruhování a ptáci zde přestanou zbytečně hynout po desítkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám