Hlavní obsah

Na programu festivalu Fair Play se letos podílejí i zahraniční hosté

Novinky, Pavlína Woodhams

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí ročník akce s názvem Fair Play, jejímž cílem je podpořit netradiční sporty a umění, se koná již tuto sobotu 15. června ve Fryštáku u rybníka na Skalce. Kromě místních nadšenců do různých druhů sportů se akce zúčastní několik zahraničních hostů, kteří se podílejí na programu.

Foto: fairplay

Na festivalu Fair Play se bude skákat na kolech nejen ve vzduchu, ale také do vody.

Článek

„Snažíme se dětem a mladým lidem rozšiřovat nabídku smysluplného trávení volného času. To vše děláme dobrovolně a v nízkorozpočtovém duchu za podpory nadace Vodafone a několika dalších sponzorů, kterým chceme poděkovat,“ uvedl organizátor Tomáš Černý.

Do týmu organizátorů je zapojeno několik mladých dobrovolníků, kteří se zároveň mnohé přitom sami učí. Akci předcházelo deset vernisáží na základních a středních školách na Zlínsku. Parta profesionálních sportovců zvala za pomocí ukázek svých umění studenty na chystaný festival.

Letos poprvé se stal festival platformou desetidenního mezinárodního projektu nazvaného Fryšták očima… Účastní se jej mladí lidé ze Španělska, Turecka, Bulharska a Rumunska. Projekt je financován programem Mládež v akci v rámci programu Evropská dobrovolná služba.

Ve středu se zahraniční hosté seznámili s Fryštačany a v bývalé kotelně diskutovali na téma trávení volného času mladých lidí v jednotlivých zemích. Na památku tohoto setkání vznikl na vratech velký streetartový obraz. „Snažíme se sem zvát mládež ze zahraničí a zároveň umožnit místním dětem vycestovat bezplatně do zahraničí a sbírat tak cenné zkušenosti,“ řekl spoluorganizátor festivalu Jiří Sadila.

Na asi dvaceti stanovištích bude k dispozici vždy profesionál nabízející pomoc a informace o dané aktivitě. Velký adrenalin může každý příchozí zažít u U-rampy pro jezdce na skate-boardech, kolečkových bruslích, kolech BMX či speciálních koloběžkách. Populární slak-line, tedy chození po laně, bude umístěno nad také nad vodou. Přes celý rybník povede lanovka, lidé si mohou vyzkoušet aquazorbing i skok do vody na kolech.

Zástupci disciplíny parkour a free running představí své umění pohybu těla při skocích, saltech a dalších kouscích na speciálně postavené konstrukci z palet a lešení. Na velkém tanečním pódiu s vlastním ozvučením bude v průběhu dne k vidění přehlídka nejrůznějších tanečních stylů. „Ani tentokrát nebude chybět jízda na longboardu. Diváci uvidí i tanec na kole zvaný flatland nebo jízdu na jednokolkách. To vše si každý může vyzkoušet na vlastní kůži,“ tvrdí Černý.

Po celý den tu budou mezi jednotlivými disciplínami žongléři učit drobnou práci rukou a vyvrcholením bude závěrečné ohňové vystoupení. Na své si přijdou výtvarníci graffiti jamu, jejichž spreji vytvořená díla na plátnech budou ještě večer vydražena. O hudební podkres se postarají DJ´s i místní kapely. Kousek opodál zazní klidnější zvuky bubnování.

Pro rodiče s dětmi je připravena lukostřelba, geocaching, malování na tělo i křídami na cestu, trampolínky či ukázky kite-boardingu. Zážitky přinesou celé rodině také plovoucí vory nebo projížďky na koních.

Celosobotní program festivalu je pro všechny příchozí zdarma. Organizátoři apelují na odpovědnost každého jednotlivého účastníka a nedoporučují konzumaci alkoholu ani drog. Informace najdete na Facebooku nebo Youtube pod heslem Fair Play Fryšták.

Reklama

Výběr článků

Načítám