Hlavní obsah

Na pražském magistrátu jsou k vidění originální víka vinných soudků. Pomohou dobré věci

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do 26. března mají návštěvníci Magistrátu hl. města Prahy příležitost prohlédnout si fotografie unikátních uměleckých děl v podobě vinných soudků, která do charitativního projektu k soutěži Vinařství roku vytvořili čeští výtvarníci, aby podpořili aktivity Dialogu Jessenius.

Foto: Locomotion
Článek

Charitativní projekt je již tradiční součástí prestižní vinařské soutěže Vinařství roku, kterou letos již popáté organizuje Svaz vinařů ČR. Zapojilo se do něj letos sedmnáct akademických malířů, ale třeba také řezbářů, sklářů, sochařů, fotografů a designérů, mezi nimiž se již tradičně objevují takové jména jako Boris Jirků, Stanislav Žampach, Sára Saudková, Vítězslav Stoklasa, Ivan Baborák nebo třeba i Ivan Mládek, Světlana Žalmánková a další. Jejich kreativita byla letos omezena pouze prostorem pro volnou tvorbu, kterou je dřevěné víko vinného soudku.

Jak sami umělci potvrzují, víno a umění mají hodně společného a pro řadu z nich je dobré víno často také inspirací. „Baví mě příležitosti, které mne vyzývají k nějaké ne úplně obvyklé kreativní práci. Jednou za rok pomalovat dřevěné víko od soudku na víno - to je příjemná a svobodná práce, můžu to udělat, jak chci, a ještě ochutnám dobré víno,“ uvádí malířka Veronika Bromová a dodává: „Je to krásná tradice pěstovat podporu kvalitních českých produktů, jimiž víno v této soutěži je.“

Jak si se zajímavou výzvou letos poradili, je možné se přesvědčit nejen na Magistrátu hl. města Prahy, kde jsou velkoformátové fotografie vystaveny od 17. do 23. března, ale taky na www.vinarstviroku.cz. Součástí každého nabízeného díla je i speciální kolekce 9 vín od letošních finalistů Vinařství roku.

Ve čtvrtek 27. března pak bude expozice představena během slavnostního večera u příležitosti vyhlášení výsledků této prestižní vinařské soutěže v pražském Veletržním paláci Národní galerie.

Za předchozí tři ročníky přispělo Vinařství roku na charitativní účely částkou přes 700 000 Kč. Výtěžek v letošním roce věnuje Svaz vinařů ČR opět na podporu aktivit obecně prospěšné společnosti Dialog Jessenius, která usiluje o zajišťování informovanosti pacientů s dlouhodobými a těžkými chorobami a přispívá ke zlepšení komunikace s lékaři v těžkých situacích, do nichž se díky onemocnění dostávají oni i jejich příbuzní.

Soutěž vyhlašuje Svaz vinařů České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem, za významné podpory Vinařského fondu ČR. Záštitu nad akcí převzal primátor Hlavního města Prahy RNDr. Tomáš Hudeček, Ph.D.

Jednotlivá díla jsou k vidění zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám