Hlavní obsah

Na Pohovce v turnovském divadle se střídají známí herci a zpěváci

Novinky, Petr Novák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z pravidelných cyklů Městského divadla Turnov jsou měsíční pořady s názvem Pohovka. Jedná se o zábavné diskusní pořady se zajímavými hosty, doplněné hudebním doprovodem.

Foto: Petr Novák

Letos v září byla hostem Ivo Šmoldase v Turnově Květa Fialová.

Článek

Vývoj pořadu Pohovka sahá až do 80. let minulého století, kdy profesor Jaromír Horáček připravoval tzv. Barevné středy. „Byly to pořady, které divákům jistě utkvěly v paměti jako něco jedinečného a v době minulého režimu výjimečného,“ vzpomíná současná dramaturgyně pořadů Pohovka Dagmar Landrová.

„V té době se dělaly sice besedy, ale převážně na nich vystupovali soudruzi s příspěvky k VŘSR či k MDŽ, oslavovaly se pracovní úspěchy a splněné plány. Pan profesor Horáček však vnesl do svých pořadů poetiku, filosofii, moudrost a humor,“ vypráví Dagmar Landrová.

Profesor Horáček zorganizoval 129 Barevných střed, poslední se uskutečnila v roce 1992. „Několik let poté mě Jaromír Horáček oslovil, zda bych nemohla tradici Barevných střed obnovit. Ráda jsem mu vyhověla a v pořadech pro občany Turnova pokračovala,“ říká Dagmar Landrová.

Nedošlo však k úplnému obnovení tradice Barevných střed, a tak byl pořad přejmenován nejprve na divadelní klub Burák a později na divadelní klub D. Původně se jednalo o zábavný diskusní pořad s místními osobnostmi, postupně byli hosty pořadu i známí herci. „Pak jsme s Jardou Duškem a zpěvačkou Feng-yűn Song, kteří byli hosty rozhlasového pořadu Lenoška Ivo Šmoldase, přemýšleli nad vhodným názvem. Nakonec jsme zůstali u nábytku a s Ivo Šmoldasem nás napadl název Pohovka. Ta v turnovském divadle probíhá už druhým rokem,“ uvedla Dagmar Landrová.

Pořadatelé vybírají jako hosty herce a muzikanty. „Každý pořad má hudební doprovod. V současnosti nejčastěji Pavla Půtu a Andyho Seidla. Někdy zveme jiné muzikanty, a to podle hostů. Například Petra Černocká si vzala jako hudební doprovod svého manžela,“ vysvětlila dramaturgyně pořadu.

V posledních dvou letech byli hosty Pohovky s Ivo Šmoldasem Josef Klíma, Daniela Fischerová, Petr Messány, Bohumil Klepl, Petra Černocká, Jan Kanyza, Jiří Lábus, Naďa Konvalinková, Květa Fialová či Štěpán Mareš.

Nejbližší pořad z cyklu pohovka je naplánován na čtvrtek 22. listopadu od 19 hodin v Městském divadle Turnov. Ivo Šmoldas představí divákům dalšího hosta, Yvonne Přenosilovou. Před pořadem samým proběhne vernisáž fotografií z minulých Pohovek – portréty herců a ostatních účinkujících. Autory fotografií jsou Ivo Mičkal a Ivo Hroneš.

V prosinci pak do Turnova zavítá Michal Horáček. „Na příští rok máme předběžně přislíbenu účast Jitky Molavcové a Jiřího Suchého,“ láká Dagmar Landrová na další program. Pořadatelé myslí také na seniory, kteří mají na pořady z cyklu Pohovka třicetiprocentní slevu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám