Hlavní obsah

Na osmý ročník gastronomického klání o nejlepší gulášek zvou Bukovany

Novinky, Eva Opravilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 6. května to na Bukovanském mlýně opět zavoní guláškem. A ne ledajakým. Bude se totiž soutěžit o ten nejchutnější a nejoriginálnější.

Foto: Bukovanský mlýn

Bukovanský mlýn

Článek

Tento pokrm má kořeny v Maďarsku, ale i u nás patří mezi nejoblíbenější jídla pro svou lahodnou všehochuť a pronikavou vůni. Vaření kotlíkového guláše není jen o vaření samotném. Je to společenská akce, při níž čas plyne pomalu, což je v dnešní době unikátní jev. Jen přikládáme, mícháme a konverzujeme...

Guláš se dá připravit také v domácích podmínkách na sporáku, nic však nenahradí atmosféru a chuť poctivého kotlíkového guláše připraveného s pivečkem na čerstvém vzduchu. Tento recept má snad tisíce obměn, od kombinace různých druhů mas, po variace v zelenině, která se zrovna urodila na poli, často se do guláše tohoto typu přidávají i čerstvé bylinky.

Sestavili jsme 15 týmů, kde všichni účastníci kladou důraz na kvalitní výběr surovin a také bedlivě střeží tajemství receptur a ingrediencí, díky kterým je každý gulášek jedinečný.

Gastronomické klání o nejlepší gulášek patří již mezi tradiční květnové soutěže v Bukovanech. První ročník soutěže se konal v roce 2010 a od té doby si získal velkou oblibu jak mezi účastníky, tak mezi návštěvníky. Do soutěže se každoročně zapojují týmy z mikroregionu Babí Lom, který sdružuje celkem 11 obcí z okolí Kyjova, ale i další nadšené skupiny. Soutěžní týmy vaří přímo před diváky svůj originální guláš, který je hodnocen odbornou porotou.

K výbornému kulinářskému zážitku neoddělitelně patří také bohatý doprovodný program, který je zaměřen nejen na lidovou tradici a folklor, ale i na další žánry. Pro děti jsou připraveny zajímavé atrakce (projížďky na konících či skákací hrady), které jim zpříjemní odpoledne na čerstvém vzduchu.

Každoročně přivítá areál Bukovanský mlýn při příležitosti této akce stále více a více příznivců, tohoto nejlidovějšího pokrmu, kterým guláš zřejmě je, navíc z kotlíku, ze kterého všechno chutná tak nějak líp… to určitě tím kouřem, popelem a pomalým dušením. Vůně masa a zeleniny má v sobě velikánskou sílu.

Slovácko je jedinečným krajem, nejen díky krásným vinicím a pěstování révy, ale i pro svou pestrost v nabízených zážitcích a pohostinnost místních lidí. Ať už jste znaveni prací či aktivním odpočinkem, přijďte si dobít baterky na mlýn a užít si příjemné květnové odpoledne s celou rodinkou.

VIII. ročník soutěže o nejlepší guláš a spousta zábavy pro celou rodinu - vstup bude zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám