Hlavní obsah

Na Novojičínsku zasahoval u třech úrazů vrtulník

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu zasahovali moravskoslezští záchranáři u tří vážných úrazů, které se staly v odstupu několika hodin na Novojičínsku. Ve všech případech pracovaly pozemní posádky i vrtulník LZS z Ostravy.

Foto: ÚSZSMSK

Ilustrační fotografie

Článek

Záchranáři byli nejprve voláni po půl desáté dopoledne do Štramberku. "Čtyřiapadesátiletý muž byl po dopadu z výšky několika metrů na beton krátce v bezvědomí a utrpěl vážná poranění," informoval mluvčí záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl

Postiženého ošetřila nejprve posádka rychlé lékařské pomoci a muž byl poté letecky transportován na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě.

O dvě hodiny později došlo k dopravní nehodě ve Frenštátu pod Radhoštěm. Při střetu motocyklisty s nákladním vozidlem byl těžce zraněn třiatřicetiletý muž.

"Zasahující lékaři zjistili poranění dolní končetiny a další vícečetná zranění," sdělil Humpl. 

Také v tomto případě se záchranáři rozhodli pro rychlý a šetrný transport pomocí vrtulníku a po provedení prvotního zajištění v rámci přednemocniční neodkladné péče byl pacient předán lékařům Fakultní Nemocnice Ostrava.

Paragladista si poranil páteř

Před čtrnáctou hodinou převzalo operační středisko výzvu k zásahu u zraněného paraglidisty. Ten se zřítil u obce Vítovka nedaleko Oder. Na místo vyjela oderská posádka rychlé zdravotnické pomoci.

"Pacient byl po pádu nejprve v bezvědomí, se záchranáři již později komunikoval. Přivodil si poranění páteře, lékař nevyloučil ani zranění v oblasti pánve," sdělil Humpl.

Zdravotníci čtyřicetiletého muže na místě uložili do vakuové matrace, podali potřebné léky a zajistili jeho vzdušnou přepravu do zdravotnického zařízení. Pacient byl transportován na urgentní příjem do Fakultní nemocnice v Ostravě - Porubě.          

Reklama

Výběr článků

Načítám