Hlavní obsah

Na mníšeckém zámku si lze prohlédnout stoleté hračky malých aristokratů

Novinky, Marie Charvátová

Na zámku Mníšku sezóna nekončí a je stále otevřeno. O víkendech mohou návštěvníci zavítat na dva okruhy, které poměrně autenticky představují bydlení drobné šlechty za první republiky. Vždy je také myšleno i na rodiny s dětmi, pro které jsou připraveny kostýmované prohlídky s pohádkovými průvodkyněmi.

Domeček pro panenky svítil na elektřinu.

Článek

Jak se žilo obyvatelům zámku na počátku minulého století a po rozpadu monarchie? To si mohou návštěvníci Mníšku pod Brdy prohlédnout na dvou okruzích, které jsou rozdělené podle toho, jak si místnosti v prvním patře rozdělili poslední majitelé Kastové z Ebelsbergu.

Dvě křídla čtyřkřídlé budovy sloužila jako slavnostní a společenské prostory, další dvě jako soukromé apartmá a hostinské pokoje pro ubytování příbuzenstva.

A právě soukromé komnaty skýtají pohled nejen do života dospělých, ale i dětských nájemníků. Jak trávily svůj volný čas děti v tehdejší době? S čím si hrály? Jak moc se jejich hračky lišily od hraček chudších dětí?

Protože na Mníšku před sto lety nastálo žádné malé děti nebydlely, jen tu jezdily navštěvovat svou babičku s dědou, je jim vyhrazen jen malý dětský pokojíček. O to více je ale zaplněn zajímavými a zachovalými hračkami, nad kterými zaplesá srdce i nejednoho dospělého.

Je libo společenskou stolní hru? Co třeba hra na dostihy s pěknými cínovými koníky, hra Z pohádky do pohádky nebo Kloboučku, hop? Samozřejmostí jsou i karty, puzzle a dokonce desková hra mahjong. Zajímavostí je jistě také klícka pro rosničku nebo lampička v podobě papoušků.

K překvapení dnešních dětí si tehdejší děti rády hrály na školu. Maketa školní třídy představuje, jak to v ní tehdy vypadalo. Jsou tu zmenšené lavice, katedra, tabule i mapa světa na stěně. A dokonce nechybí ani lavice oslovská pro zlobivé děti.

Největší údiv zcela určitě vyvolává domeček pro panenky, který by mohly závidět i dnešní malé slečny. Každý ze čtyř pokojíčků je zařízen miniaturním nábytkem, koberečkem, jsou tu sloupové hodiny nebo záclonky v malých oknech. Co je ale to nejzajímavější? Domeček byl totiž na elektřinu. Ze stropu pokojíků visí lustry, v každém byla malá žárovka, domeček se zapojil do zásuvky a celý se rozsvítil.

V nabídce prohlídek mníšeckého zámku nechybí ani prohlídky s výkladem pro děti. Každý víkend se mohou těšit například na prohlídku s oblíbenou ledovou královnou Elsou, která je zavede do slavnostních jídelen, s princeznou Aničkou, ta zase vezme děti na prohlídku Z pohádky do pohádky, nebo s paní hraběnkou, která jim představí pohádkové bytosti v Kouzelném sklepení. Umělecky projevit se pak mohou děti ve výtvarném ateliéru malováním sádrových odlitků.

Reklama

Výběr článků

Načítám