Hlavní obsah

Na mníšeckém zámku se káva podávala v kafírně ve věži

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Mníšek pod Brdy je rozdělen na dvě prohlídkové trasy podle toho, k čemu místnosti sloužily. A stejně tak to měli i jeho poslední obyvatelé. Některé místnosti využívali jako společenské, kam zvali své hosty, a v jiných bydleli a trávili svůj běžný den. Do společenských jsou návštěvníci zváni.

Věž se salónkem, kterému se říkalo kafírna.

Článek

V těchto dnech otevřené honosné společenské místnosti východního a jižního traktu zámku zahrnují velké jídelny a slavnostní sály, které jsou vymalované dekorativní malbou a vyzdobeny porcelánem, orientálními kousky nábytku i reprezentativními portréty předků.

Patří sem ale i menší salónky, do kterých se společnost rozešla po skupinkách podle svého zájmu. Pánové se těšili do kuřáckého salónku, kde si mohli u hracího stolku zahrát karty, kostky nebo deskové hry. Dámy v dámském salónku mohly odpočívat v rokokové lenošce a pochutnávat si na kávě.

Káva se ovšem v minulém století podávala na zámku často také v útulném rohovém salónku, který přímo sousedí se společenským sálem. Poslední majitelé Kastové mu příhodně přezdívali kafírna. Společnost si kávu nalévala z kávovarů, ve kterých se nápoj po celou dobu udržoval dostatečně teplý. Káva se v kuchyni do nich nalila již hotová a v nádobě se pak jen přihřívala.

Kromě příjemného prostření nabízela kafírna osazenstvu i pěkný rozhled na město a do okolí zámku. Dohlédlo se ke kostelu, do zahrady i na hospodářský dvůr před zámkem až přes zámecký rybník na protější břeh. Místnost se nachází v šestiboké nárožní věži, která navíc míří jihovýchodním směrem. Během letních, ale i jiných slunečných dnů si tu proto užívali příjemné teplo od rána až do večera. A pokud slunce zrovna nesvítilo? Pak stačilo donést přenosná kamínka, kterými se topilo ve všech nárožních pokojících, kde chyběla kamna.

První okruh se společenskými místnostmi lze navštívit od úterý do neděle od 10 do 16 hodin. Vstupenky lze nakoupit online z pohodlí domova.

Reklama

Výběr článků

Načítám