Hlavní obsah

Na mníšeckém zámku nechyběli karbaníci toužící po tučné výhře

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Mníšek zve návštěvníky na prohlídky bohatých interiérů, ve kterých nechybí hrací stolky, u kterých šlechtici rádi trávili volný čas. Dva okruhy vám dovolí nahlédnout do života vznešené aristokracie. O víkendu pamatujeme i na dětské návštěvníky, pro které jsou připraveny speciální prohlídky.

Foto: Anna Čelouchová

Hrací stolek v kuřáckém salonu na zámku Mníšku pod Brdy.

Článek

Na Mníšku si během návštěvy prohlédnete nejen velkolepé jídelny a sály, ale i menší a útulněji působící salónky. Tím úplně nejmenším je salónek pánský - kuřácký.

Zde se scházela pánská společnost zámku a trávila své volné chvíle, při kterých se řešily důležité záležitosti, popíjely se dobré drinky, kouřily se dýmky, doutníky nebo cigarety, poslouchala hudba z gramofonu a zejména se hrálo o peníze.

Jak poznáme, že mezi šlechtou byli náruživí hráči? Na zámcích jsou často k vidění různé hrací stolky k této kratochvíli přímo určené. Některé mají intarzovanou hrací desku již na konkrétní hru, ať už jsou to šachy, dáma, mlýn či vrchcáby.

Uprostřed karmínově zbarveného mníšeckého salónku stojí stolek se čtyřmi důlky, kolem kterého byli rozsazeni karbaníci, náruživí hráči karet či kostek, kteří si právě do důlků před sebou odkládali žetonky nebo drobné mince, o něž hráli.

Intarzie tohoto stolečku je provedena takzvanou kořenovinou, dřevem z kořene jiného stromu. Stolek je i sklápěcí, dal se snadno přemísťovat nebo přisouvat ke stěně. Nad stolkem mezi okny se nachází prostorné vestavěné zrcadlo.

Co myslíte, kam posadili hosta, kterého chtěli obehrát v kartách? V zámku uvidíte mnoho dalších zajímavých předmětů a nábytku, na dvou prohlídkových trasách vás zavedeme do reprezentačních místností i do soukromých komnat posledních majitelů. Prohlídky na sebe navazují, zámek můžete shlédnout za 65 minut.

V sobotu a v neděli 7. a 8. června pořádáme kromě těchto prohlídek s klasickým výkladem i speciální prohlídky s povídáním pro děti.

V sobotu prohlídky Cesta za pohádkou, v neděli Putování za zámeckými skřítky. V rámci dětských prohlídek navštívíte reprezentační jídelny, salóny, kapli, knihovnu i pracovnu. V sobotu budou děti navíc v každém pokoji hádat, jaká pohádka se jim u nás na zámku schovala, a v neděli jim pro změnu představíme malé skřítky a trpaslíky, kteří se k nám nastěhovali.

Posedět si můžete v Zámecké restauraci na nádvoří nebo v zámecké zahradě pod magnolií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám