Hlavní obsah

Na Masarykově univerzitě v Brně se bude diskutovat o Šumavě

Novinky, Tomáš Bendl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní vernisáž výstavy mapující různé aspekty sporu o Národní park Šumava je na programu v Atriu Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity (Joštova 10, Brno) ve středu 22. února od 17.30 hodin. Pokračuje tak projekt studentů Masarykovy univerzity 2011: Šumava na rozcestí.

Foto: Petr Sudický

Ptačí potok byl dějištěm poslední velké eskalace sporů o podobu Národního parku Šumava

Článek

"Projekt 2011: Šumava na rozcestí je společnou nezávislou iniciativou studentů několika fakult Masarykovy univerzity, který je zaměřen na realizaci výstavy komplexně popisující současnou kauzu Národního parku Šumava," přiblížil koncept projektu jeden z organizátorů Petr Sudický.

V rámci doprovodného programu vernisáže se na témže místě uskuteční beseda se zajímavými hosty. Formát tohoto diskusního setkání bude založen na dotazech návštěvníků vernisáže a dotazech zaslaných prostřednictvím formuláře na oficiálních internetových stránkách projektu (http://sumavskerozcesti.kvalitne.cz).

Na dotazy publika budou odpovídat Jiří Hůlka (předseda Svazu obcí Národního parku Šumava, starosta obce Horní Planá), Čestmír Klos (redaktor zpravodajského serveru Česká pozice a pořadu ČRo6 Zeměžluč),  Karolína Pauknerová (krajinná antropoložka a archeoložka z Centra pro teoretická studia UK a AV ČR) a Jiří Sádlo (geobotanik z Botanického ústavu AV ČR).

"V dosavadním průběhu projektu jsme se snažili pořádáním odborných přednášek na vybraná témata přiblížit zájemcům problematiku Šumavy z odborného, především přírodovědného hlediska. V kontextu místa konání by měla nadcházející beseda nabídnout i pohled sociální a zároveň svým formátem poskytnout návštěvníkům možnost aktivního zapojení do projektu," uvedl Petr Sudický.

Téma se dotýká celé společnosti

"Cílem projektu je informovat veřejnost o událostech, které proběhly na Šumavě v minulém roce. Zároveň se snažíme zohlednit kromě primárně ekologického hlediska kauzy i hledisko sociální, právní, ekonomické a filosofické," pokračuje Sudický. "Hlavním cílem projektu je zprostředkovat obraz o situaci v NP Šumava tak, jak se vyvíjela a vyvíjí od změny jeho vedení v únoru roku 2011. Podle našeho názoru jde o téma, které se svým rozsahem dotýká celé společnosti, a to nejen z důvodu smyslu existence národního parku jako takového, ale i z hlediska fungování demokratické občanské společnosti a moderního právního státu," dodal Sudický.

Současně bude možné v Atriu FSS MU zhlédnout oficiální výstavu Správy Národního parku Šumava, která vznikla v roce 2010. Obě výstavy budou v Atriu FSS k vidění do 12. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám