Hlavní obsah

Na lyžích, na sáních i na bobech to frčí v trutnovském Muzeu Podkrkonoší

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava v trutnovském Muzeu Podkrkonoší představuje skutečně unikátní lyže, boby, brusle, skiboby, také sáně, na kterých sjížděli krkonošské kopce naši předkové od počátku minulého století až do 70. let. Jsou tu také nesčetné lyžařské odznaky, medaile, reklamní poutače a poháry vítězů, oblečení, boty a batohy.

Foto: Táňa Pikartová

Muzeum Podkrkonoší v Trutnově připravilo pro svoje návštěvníky skutečné unikáty. Výstava Už to frčí je otevřená do konce února.

Článek

Zajímavé a jedinečné jsou tady skutečně všechny exponáty, ale přece jenom je tu několik těch, které jsou nej...

Mezi nejzajímavější patří brusle na sníh značky Tajfun. Vyrobil je trutnovský rodáka Adolf Linka. Jsou krátké, vysoké a hlavně úžasně bytelné s kovovými skluznicemi a hranami. Lyže svého dědečka půjčila na výstavu do muzea také Iva Zaplatílková z Černého dolu. Dědeček se jmenoval Jiří Kynčl, a právě on tyto speciální lyže po válce vyráběl. Říkalo se jim kynčlovky, byly dřevěné a měly jednoduché vázání.

Tento šikovný truhlář skutečně patřil k významným výrobcům lyží v regionu ve 40. letech minulého století. Párů lyží, které muzeum vystavuje, se jen těžko kdo dopočítá, stejně tak holí vyrobených kdysi lidmi na Trutnovsku. Je tu také k vidění spousta sáněk, obyčejných i bohatě zdobených, je tu vystavený také bob s volantem, jsou tu skokanské lyže, brusle, sněžnice a samozřejmě nemohou chybět rohačky, které kdysi sloužily ke svážení dřeva a slámy z kopců.

Zajímavá je i sbírka odznaků nebo cen z různých lyžařských kurzů a závodů. Atmosféru někdejších lyžařských a sáňkařských radovánek na krkonošských svazích v minulém století dokládají i pohlednice. Dámy jezdí v dlouhých šatech zabalené do kožešin a pantátové sjíždějí kopce mnohdy i s pivem v ruce.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám