Hlavní obsah

Na kole či pěšky, otevřeme stezky

Novinky, Lenka Durďáková

Naleštěte kola, namažte pohorky, letošní třináctý ročník Otevírání vinařských stezek – Na kole vinohrady Uherskohradišťska nabídne cyklistům trasy nejrůznějších délek a dvě tradiční trasy pro pěší. Ty jsou doplněny o zajímavá zastávková místa a vedeny v maximální míře po stezkách a mezi vinohrady.

Foto: Archiv Regionu Slovácko

Na kole vinohrady Uherskohradišťska - Vlčnovské búdy

Článek

Registrace bude zahájena v sobotu ráno 28. dubna v 8.30 v Uherském Hradišti na Masarykově náměstí, startovním obloukem budou všechny trasy projíždět postupně od 9.15 hod pod vedením zkušených průvodců. Trasy jsou v terénu barevně vyznačeny a cyklisté mohou libovolně projíždět nebo i kombinovat.

Zastávková místa nabídnou jak kulturní program, tak i možnosti ochutnávky místních kulinářských specialit nebo třeba degustací. V místě, kde se protínají rovnou tři stezky (Muškát Moravský, Rulanda Bílá a Velehradksá), v Muzeu tupeské keramiky v Tupesích, k poslechu i tanci zahraje country kapela Na furt.

„Na kole vinohrady není jen o cyklistice a turistice. Je také o setkávání lidí, kteří mají rádi náš region, naše tradice, kterým se u nás prostě líbí a máme jim co nabídnout. O tom svědčí také velký počet účastníků z celé republiky i ze zahraničí, především ze Slovenska. Spousta účastníků k nám jezdí opakovaně a často si trasy volí podle svých oblíbených trasérů,” uvedl Ing. Stanislav Blaha, starosta města Uherské Hradiště a předseda správní rady Regionu Slovácko, který ve spolupráci s Městským informačním centrem tuto akci pořádá. 

Protože vzrůstá počet pěších účastníků akce, byly obě rozšířeny o jednu zastávku. Staroměstská trasa své putování zahájí na první zastávce už v Uherském Hradišti ve Vinotéce Hruška ve Vodní ulici, odbočka Sadské trasy povede naopak do Vinohradské ulice v Mařaticích. Své víno zde nejen pro pěší, ale i pro cyklisty nabídne Lukáš Přikryl ve zrekonstruovaném barokním sklepě, který nyní nese název Vinařský dům Mařatice.

Mezi letošní oceněná vína patří Alibernet, André a směs bílých vín Josefa Medka z Vinařství Medek. Ocenění si za ně odnesl z letošního koštu vína v Sadech a neměli by je minou cyklisté ze stezky Poolšavím a pěší ze stezky Sadské. Další oblíbenou spojnicí více tras je Centrum lidových tradic na Modré. V podzemí najdete dvě speciální degustační stezky, vinnou a slivovicovou.

K výstavám, které bude možno na trasách navštívit, patří např. čínské tušové kresby Jany Malé na zámku v Uherském Ostrohu, origami Martiny Jirsákové v TIC na Velehradě nebo výstava Pivo a tabáček ve Slováckém muzeu.

Akce podporuje i další sportovní aktivity, v rámci dopoledního zahájení proběhne výzva k charitativně – sportovní akci „Sbírejme kiláky“, v odpoledním programu se pak dozvíte něco o soutěži „Do práce na kole“. Kulturní program na Masarykově náměstí zpestří od 15.15 hodin vystoupení CM Bálešáci a SPT Dolina ze Starého Města, připraven bude opět i malý vinný trh.

Na kole vinohrady Uherskohradišťska je součástí seriálu akcí Krajem vína 2018 a je podporována městem Uherské Hradiště a Vinařským fondem.

Reklama

Výběr článků

Načítám