Hlavní obsah

Na Karlovský gastrofestival do Velkých Karlovic míří maďarský i český Michelin

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valašské Velké Karlovice o prvním říjnovém víkendu opět ovládne Karlovský gastrofestival - svátek všech gurmánů a milovníků valašské kuchyně a regionálních produktů, který se za uplynulých sedm let zařadil mezi největší gastronomické akce v České republice. Loni jej navštívilo na 40 tisíc lidí.

Foto: archiv Karlovského gastrofestivalu

Na Karlovský gastrofestival míří Ákos Sárközi, šéfkuchař jedné z pouhých pěti restaurací v Maďarsku, které získaly michelinskou hvězdu.

Článek

Letošní 8. ročník se bude konat o víkendu 1. a 2. října a opět nabídne ochutnávky (nejen) valašských specialit na více jak deseti místech v karlovickém údolí Léskové, mezinárodní farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál a nejlepší klobásu a další doprovodné programy.

Nebudou chybět ani populární galavečeře pro náročné gurmány ve Spa hotelu Lanterna, při nichž ve Velkých Karlovicích každoročně hostují kuchařské osobnosti s michelinskou hvězdou. Letos se sobotní Michelinské galavečeře a nedělního Michelinského oběda ve Spa hotelu Lanterna ujme šéfkuchař maďarské restaurace Borkonyha Ákos Sárközi.

„Michelinské degustace u nás bývají pravidelně vyprodané, hosté velmi vítají tuto příležitost poznat um michelinských kuchařů, za nimiž by jinak museli cestovat stovky kilometrů. Již u nás hostovali michelinští kuchaři z Itálie, Maďarska i České republiky, loni hosty nadchl historicky první český držitel michelinské hvězdy Pavel Pospíšil, žijící v Německu. Budapešťská Borkonyha je jednou z pouhých pěti v Maďarsku, která se může pyšnit michelinskou hvězdou. Velmi si zakládá na snoubení pokrmů se špičkovými maďarskými víny, což při degustaci ve Velkých Karlovicích slibuje opravdu skvělý zážitek,“ říká Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a zároveň Resortu Valachy, který je hlavním pořadatelem.

Letos navíc do Velkých Karlovic mimořádně nezamíří jen jeden michelinský šéfkuchař, ale rovnou dva. Zpestřením bude účast nového českého Michelina Radka Kašpárka, který se představí v neděli při své kuchařské show.

Nově je letos do programu zařazena ještě další galavečeře speciálního hosta jako pomyslný „předkrm“ gastrofestivalu. Těsně před hlavním víkendovým programem, ve středu 28. a pátek 30. září, se ve Spa hotelu Lanterna uskuteční degustační večer s Pavlem Sapíkem, šéfkuchařem pražské Terasy U Zlaté studně, Nejlepší restaurace ČR roku 2015 dle Tripadvisoru.

S výjimkou galavečeří je vstup na program Karlovského gastrofestivalu zdarma, což je mezi jinými gastro akcemi v České republice výjimkou. Jedinečné je i místo konání uprostřed přírod Beskyd, v malebném údolí Léskové ve Velkých Karlovic u hranice se Slovenskem, kde hosté při ochutnávkách navštěvují místní horské hotely, penziony a restaurace rozeseté v údolí Léskové do vzdálenosti 3,5 kilometru a tam ochutnávají jejich speciality. Hosté se mezi gastro zastávkami mohou projít po cyklostezce Bečva nebo svézt vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem.

Součástí gastrofestivalu budou opět i mezinárodní farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál a klobásu, kuchařské show, řemeslný jarmark, posezení s muzikami, zábava a atrakce pro děti, barmanské večery či jedinečná frgálová manufaktura, při které si kdokoli může vyzkoušet výrobu valašských frgálů.    

Reklama

Výběr článků

Načítám