Hlavní obsah

Na jarním koncertu rozezní Trojici tóny varhan, klavíru a houslí

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 15. dubna je na programu písecké koncertní síně Trojice koncert, na kterém vystoupí dvojice Vladislav Linětskij a Jana Havlíčková. Opět tak zazní velebné tóny místních jedinečných varhan, křehké i temné barvy klavíru a hřejivé melodie mistrovského nástroje - houslí.

Foto: Petr Hejna

Z koncertu v Trojici (Veronika Husinecká a zpěvačka Petra Kamenická)

Článek

Varhanice ze Dvora Králové nad Labem Jana Havlíčková nezahraje v tomto píseckém kulturním zařízení zdaleka poprvé, tentokrát spolu s ní se na pódiu představí Vladislav Linětskij, houslista, působící po mnoho let coby koncertní mistr a umělecký ředitel Karlovarského symfonického orchestru.

Absolventka HAMU Jana Havlíčková se narodila v roce 1979 ve Dvoře Králové nad Labem a již od dětských let byla vedena k hudbě. Vystupuje zejména sólově jako klavíristka a varhanice, slyšet ji bylo možno i na mnoha zajímavých objektech a místech, jako jsou například klášter Osek u Duchova, Starý Rožmitál, hrad Grabštejn, šumavské kostely v Srní nebo sv. Mořic na Mouřenci nad Annínem, zámky Lemberk, Valtice, Hrubý Rohozec, nebo Dvořákova Nelahozeves, lázně Třeboň, Františkovy, Konstantinovy či Jánské... 

Samy hojně využívané novodobé varhany v koncertní síni mají zajímavou historii, bývaly majetkem cestovatele Jiřího Hanzelky, a díky jejich přítomnosti v tomto píseckém kulturním prostoru nejsou pouhým zaprášeným muzejním exponátem. Více o historii varhan i pietním hřbitově, kde se kostelík Nejsvětější Trojice nachází, pak je podrobněji pojednáno ZDE.

Letos prvně vdechl život píšťalám varhan písecký muzikant Břetislav Bakala počátkem ledna při multižánrovém Tříkrálovém koncertu, kdy prokázal, že tento nástroj dovede využít nejen v klasické hudbě, ale i pro variace na rockovou klasiku.

V neděli 15. dubna zde zazní díla barokních velikánů Georga Friedricha Händela a Johanna Sebastiana Bacha, houslového virtuosa Fritze Kreislera, romantika Franze Schuberta a dalších, interprety oblíbených a pro jejich nástroj tvořících autorů.

Koncert pořádaný CKMěstaPísku začíná v 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám