Hlavní obsah

Na Hradozámeckou noc na Kunštátě přijede král Jiří

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Celkem 81 památek z celé České republiky se letos připojí k Hradozámecké noci pořádané Národním památkovým ústavem. Centrem se stane Státní zámek Kunštát, kam zavítá v sobotu 30. srpna sám král Jiří z Kunštátu a Poděbrad.

Foto: Dagmar Šnajdarová

Zámek Kunštát v noci.

Článek

Velmi brzy si návštěvníci památek a příznivci historie a kultury vůbec oblíbili Hradozámeckou noc, která probíhá již pátým rokem pod křídly Národního památkového ústavu. Jde o oslavu vrcholu sezóny a na zapojených památkách je připraven velkolepý program s historickými postavami, hudebními či divadelními vystoupeními, koncerty a s večerními či nočními prohlídkami.

Památky chtějí návštěvníkům umožnit poznat kouzlo hradů a zámků v neobvyklou večerní či noční dobu a nabídnout neopakovatelnou atmosféru povýšenou doprovodným programem.

Na státním zámku Kunštát, středověkém sídle pánů z Kunštátu, vypuknou oslavy v sobotu 30. srpna již ve 14 hodin. Celé odpoledne bude návštěvníky bavit sled divadelních představení, šermířských soubojů a strhujících fakírských vystoupení. Vyzkoušet si mohou střelbu na dobové střelnici, nebo si za doprovodu mistra Matěje prohlédnout katovskou dílnu či zažít atmosféru vojenského ležení. Znít k tomu bude dobová hudba i košilaté Boccacciovské rozprávky.

Po 18. hodině program vyvrcholí: na Kunštát přijede nejvýznamnější člen rodu pánů z Kunštátu, král Jiří z Kunštátu a Poděbrad, a oficiálně celou Hradozámeckou noc zahájí. Se svou družinou se připojí k oslavám a od vladařských povinností se nechá rozptýlit turnajem, šermíři a kejklíři. Úderem půlnoci završí oslavy velká ohňová show s ohňostrojem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám