Hlavní obsah

Na hradě Lokti slavili Keltové zimní slunovrat

Novinky, Pavel Reichard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní vánoční trhy na hradě Lokti opět proběhly v netradičním duchu. Po oslavách dávných Vikingů a Slovanů tentokrát návštěvníci hradu poznali samotný prapůvod vánočních svátků - slunovratové slavnosti Keltů.

Foto: Pavel Reichard

Nádvoří hradu Loket ovládli keltští válečníci ze skupiny Daonie Ceilte.

Článek

Vánoční trhy na hradě Lokti probíhají už několik let v duchu, který má ukázat původní základ vánočních svátků. Vánoce byly vytvořeny křesťanskou snahou vytěsnit prastaré oslavy slunovratu. Na Lokti mají návštěvníci možnost poznat starodávnou duchovní podstatu dnešního komerčního šílení.

Součástí programu bylo nejen představení keltské kultury a oblíbené ukázky boje, ale také druidský obřad. Druidi zapálili posvátný oheň a odevzdali bohům oběti. "Nečekejte podřezávání dětí nebo jiné hrůzy popisované Římany," uklidňoval publikum druid Bavros. "Nic z toho není pravda. Naši bojovníci přinesou dary, které náš lid vypěstoval, takže to bude obilí, ovoce a zelenina. Bude také obětováno rituálně ozdobené polínko."

Po obřadu druid přítomné ujistil, že bohové oběti přijali."Bohové přejí všem Keltům i lidem žijícím v keltských krajích," vyhlásil Bavros. "Svůj osud si však utváříme svými činy. Budoucnost nebude dobrá, pokud se o to sami nepřičiníme." 

Zajímavé byly reakce návštěvníků. Netradičně pojaté vánoce některé z nich zaskočily. "Je tu nějak málo křesťanství. Vánoce jsou přece křesťanský svátek," rozčiloval se český turista. "Je to úžasná změna," pochvalovala si naopak skupina německých návštěvníků. "Tradiční vánoční trhy se Santa Klausem najdete všude. Tohle je něco jiného, a to je dobře." 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám