Hlavní obsah

Na hrad Svojanov zavítá král Přemysl Otakar II. se svou družinou

Novinky, Květa Korbářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ještě nevíte, kam o prvním prázdninovém víkendu na výlet? Vydejte se na hrad Svojanov. Na oba dny královských slavností je nachystaný bohatý program.

Foto: Květa Korbářová

Na oba dny je připravený bohatý program.

Článek

Středověké královské sídlo je připravené na jednu z největších akcí sezony. Na své si přijdou děti i dospělí. 

„Nebudou chybět dobová vystoupení, šermířské potyčky, ale ani ukázky práce sokolníků s dravými ptáky. Ke slovu se dostane i mistr kat, který přiblíží, jak se se souzenými lidmi zacházelo ve středověku,“ uvedl za organizátory manažer letohradského spolku Honorata Petr Kubíček.

Vrcholem královských slavností bude příjezd královské družiny. Podle Petra Kubíčka král Přemysl Otakar II. se svou chotí Kunhutou přijedou na sněhově bílých koních. Jaký je scénář letošního příběhu? „I tentokrát se všichni mohou těšit na originální pojetí průvodu. S námi se prostě nikdo nebude nudit,“ nastínil manažer.

Jestli se cestou na hrad něco přihodí nebo celá družina dorazí v pořádku, zůstává tedy prozatím v tajnosti. Kromě šermířů z Letohradu se o podívanou postarají také jejich kolegové z šumperského spolku Magna Moravia, Rosáci z Velkých Losin a bubeníci z nekořského souboru Mortem.

Návštěvníci nepřijdou ani o komentované prohlídky památky. K dispozici je zámecký okruh, kde se seznámí s tím, jak se na hradě žilo v 19. století. V části o historii hradu si mohou prohlédnout i unikátní pozlacenou repliku pohřební koruny Přemysla Otakara II. Přístupný bude samozřejmě i středověký okruh, tedy prohlídka nejstarších částí hradu ze 13. století s pověstmi, kterými je hrad opředený. Lidé nahlédnou také do mučírny a do domu zbrojnošů.

Na královských slavnostech nebude chybět ani tržiště, kde se budou prezentovat řemeslníci. Zábava je v podobě různých her a dílniček připravená také pro děti.

Hrad Svojanov je od července otevřený každý den, a to od 9 do 18 hodin. Nejinak tomu bude i o víkendu 2. a 3. července. K dispozici je i hradní restaurace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám