Hlavní obsah

Na chotkovských dožínkách ve veltruské zámecké zahradě si užívaly zejména děti

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý ročník Dožínek hraběte Chotka s velmi bohatým programem se uskutečnil v sobotu 11. srpna ve veltruské zámecké zahradě.

Foto: Martin Tlustý

Nejmladší děti zajímalo úplně všechno, třeba i stabilní benzínový motor z počátku minulého století, který nadšenci udržují dodnes v chodu.

Článek

Program byl sice sestaven pro všechny věkové kategorie, nejvíce si jej však užívali hlavně rodiče s malými dětmi. Ti se svými ratolestmi mohli absolvovat hned kolem třicítky jednotlivých zastaveníček, kde si dítka mohla například otestovat své znalosti polních plodin, pokusit se cepem vymlátit nějaké to zrníčko z obilních klasů, semlít v ručním mlýnku zrní na mouku, upéct a následně ozdobit placku s možností následné konzumace.

Nechybělo třeba ani malé bludišťátko na slunečnicovém políčku. Loutkové divadlo Vysmáto zde pro děti sehrálo jak klasickou Červenou karkulku, tak i kus Zvířátka a loupežníci. Kdo chtěl, tak si mohl ozdobit perníčky, a to opět s možností následné konzumace. Řada rodičů a prarodičů také neodolala dětským prosbám a zaplatila menší obolus za svezení na osedlaných ponících.

Starší ročníky si zase rády poseděly na parádním koncertu Kralupských žesťových sólistů, který vytvořil nádhernou atmosféru téměř lázeňského koncertu. Příznivci starší zemědělské techniky si přišli na své hned u zadního vchodu do zámecké zahrady, kde si bylo možno prohlédnout v chodu prvorepublikovou obilní mlátičku z továrny bratří Paříků, kterou prostřednictvím ještě původních pásových převodů poháněl externí stabilní agregát na benzínový pohon.

Na úspěšném průběhu akce se mimo vlastních zaměstnanců zámku, tak jak je to ve Veltrusech ostatně zvykem, podílely desítky místních aktivních občanů, a to od studentů až po místní Baráčníky.

Veltruský kastelán Pavel Ecler byl s mnoha set hlavou návštěvou na druhém ročníku Chotkových dožínek dozajista spokojen a už jistě uvažuje s dalším opakováním během příštího léta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám