Hlavní obsah

Na Buchlov zavítal během kovářského sympózia rekordní počet návštěvníků

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 12. a v neděli 13. července se na Mezinárodní kovářské sympózium na hradě Buchlově přišlo podívat rekordních 5000 návštěvníků. Osmý ročník této tradiční a návštěvníky oblíbené akce provázelo nejen velmi pěkné počasí, ale i bohatý doprovodný program.

Foto: Dagmar Šnajdarová
Článek

Letošní kovářské sympózium na Buchlově pokořilo snad všechny možné rekordy. Sešlo se zde 5000 návštěvníků, kteří mohli obdivovat při práci téměř 80 mistrů kovářů. A v sobotu dopoledne došlo k podrobení další mety, od 14:00 do 18:00 hodin se totiž kovalo celkem na všech 19 výhních, což se v osmileté historii „Buchlovského kování“ dosud nestalo.

První místo o nejlepší kovářský tým získali kováři z Belgie svým bezkonkurenčním výtvorem „Útěk z…“. Na druhém místě se umístila svým dílem „Bernardohled“ kovárna Milostovice, která každoročně obsazuje některé z předních příček soutěže. Na třetím místě to byl tým Vítězslava Bobčíka z nedalekého Podolí s výrobkem „Čelo violy“.

Velký ohlas měla u návštěvníků letošní novinka – mobilní metalografická laboratoř z Univerzity Pardubice, kde se návštěvníci mohli seznámit s pozoruhodnostmi mikrostruktury kovových materiálů. Poprvé proběhl i odborný seminář na téma povrchová úprava kovů, který se setkal s kladným ohlasem u odborné veřejnosti.

Vrcholem kovářského sympozia byla tavba železné rudy ve středověké kónické peci. Úsilí kovářů bylo nakonec korunováno úspěchem, podařily se dva výpaly a z pece byla vytažena „železná houba“, kterou stihli kováři zpracovat, a výtvor v podobě sekery byl ještě zařazen do kovářské soutěže.

Hotové kovářské výrobky z rukou českých, slovenských, belgických a norských kovářů si návštěvníci mohli prohlédnout ve výstavních prostorách hradu a hradního areálu.

A nezapomnělo se ani na děti, pro ty byla na Buchlově připravena spousta lákadel – házení kovadlinou, divadlo a dětské dílničky. Velmi oblíbeným místem dětí bylo i první nádvoří, kde podkovář koval koně.

Po oba dny byly na nádvořích hradu k vidění řemesla, která se týkají zpracování kovu – šperkaři, měditepci, platnéři, dráteníci, výrobci vitráží či prodejci ušlechtilého dřeva a minerálů používaných při výrobě nožů.

Většina kovářů se buchlovské akce účastní pravidelně, letos se však objevily i zcela nové tváře a dokonce mladí kováři – učni. Je příjemné vědět, že toto krásné řemeslo má svou budoucnost.

Letošní 8. ročník „Mezinárodního kovářského sympózia“ se opravdu podařil, díky patří všem organizátorům, správě hradu Buchlova, všem kovářským týmům a taky návštěvníkům, kteří projevili velký zájem o toto tradiční řemeslo. 

Související témata:

Výběr článků

Načítám