Hlavní obsah

Na Babku a Skalku vede cesta i kolem jedné záhadné stavby

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z možných výletů v brdských Hřebenech, vhodných takřka za každého počasí, vede na vrch Babka a na Skalku nad Mníškem pod Brdy. Ovšem cestou nás ještě čeká zastávka u jedné záhadné stavby.

Foto: Jiří Cysař

Hráz nádrže.

Článek

Při cestě z nádraží v Řevnicích k rozcestí u Tří modrých a dále po žluté značce směr vrch Babka a asi po třech kilometrech se v lese objeví zmíněná stavba. Jsme pod vrchem Pišťák, kde bývalo slovanské hradiště. Uvnitř lesa se najednou objeví dílo, které přímo vybídne k zastavení a prozkoumání.

Podle břehů a hráze jsme se domnívali, že se jedná o lesní nádrž či koupaliště, jelikož všude kolem byly zpevněné břehy a také výpusť. Místní pamětníci tvrdí, že zde mělo být i koupaliště. Nyní je zde pouze prázdná nádrž s uprostřed pomalu tekoucím potůčkem.

Kolem je turistické posezení a jinak nijak udržované okolí. Z místního tisku jsem zjistil, že zde mělo být vybudováno hřiště a odpočinkové místo pro obyvatele z blízkého okolí. A samozřejmě i pro turisty mířící do brdských lesů. Byl to jistě pěkný záměr, leč myšlenka na vybudování areálu vzala, jak se zdá, za své. Místo je tak pouze jednou ze zastávek pro cyklisty a pěší turisty na cestě na vrchol Babka nebo na Skalku.

Babka (505 m. n. m.) je skalnatý kopec v brdských Hřebenech,  v Řevnickém lese, na výběžku, který z hlavního hřebene Hřebenů odbočuje nad Řevnice. Nachází se mezi Řevnicemi a Mníškem pod Brdy; do těchto měst také spadá katastrálně, vrcholová část spadá do Řevnic. Kvůli dobré vyhlídce je od 19. století oblíbeným výletním místem. Podobně atraktivní je i další vrchol téhož hřebene, Malá Babka neboli Pišťák, vzdálený asi 700 metrů západojihozápadně.

Skalka je původní poutní místo s barokním kostelíkem sv. Máří Magdaleny, klášterem, poustevnou a křížovou cestou. Umístěn na vyvýšeném ostrohu nad Mníškem pod Brdy, 27 km jihozápadně od Prahy v okrese Praha-západ na úpatí Brdského hřebene. Je odtud krásná vyhlídka na Mníšek pod Brdy. Ve středověku tudy vedla Zlatá stezka. V současné době se jedná o oblíbené místo turistů, je využíváno i pro turistiku v zimních měsících na běžkách. V červenci 1889 sem byla z Řevnic zavedena historicky třetí turistická značená cesta Klubu českých turistů.

Domů se lze vrátit po žluté značce do Zadní Třebaně na vlakové nádraží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám