Hlavní obsah

Na Andrlově chlumu se opět závodilo ve slalomu minikár

Novinky, Stanislava Dvořáková

Autoklub a město Ústí nad Orlicí po úspěchu v minulém roce uspořádaly opět na Andrlově chlumu závody ve slalomu minikár- stalo se tak v sobotu 5. září (4. kolo Mistrovství ČR) a v neděli 6. září (6. kolo Poháru ČR).

Foto: Stanislava Dvořáková

Start závodnice kategorie M5, Petry Pospíchalové, v nedělním závodě 6.kola Poháru ČR na Andrlově chlumu.

Článek

Andrlův chlum v okolí chaty Hvězda poskytuje ideální podmínky pro uskutečnění závodu minikár a vytyčení vhodné trati. Po startu u chaty do úseku sjezdu po asfaltové silnici se spádem 35 metrů a šířce 3 metry (zhruba 510 metrů před cílem) byly vloženy dvě slalomové jízdy. Tato slalomová disciplína je specialitou České a Slovenské republiky, v ostatních zemích Evropy se závodí pouze ve sjezdu.

Samotný závod se jede podle stávajících pravidel tříkolovým systémem v šesti věkových kategoriích, a to M1 (4 - 8 let), M2 (9 - 12 let), M3 (13 - 16 let), M4 (17 - 21 let), M5 (22 - bez omezení hranice) a M3D (speciální kategorie pro dívky ve věku 13 - 18 let).

Závod minikár má původ v USA, po válce se usídlil i v Evropě, v České republice v 60. letech minulého století. První mistrovství ČSSR minikár se jelo v roce 1968. Od té doby je u nás o tento sport značný zájem, o čemž svědčí zejména nejvíce obsazované kategorie mládeže ve věku 9 - 12 let a dospělých nad 22 let.

Na 4. kolo MČR v sobotu 5. září nastoupilo 92 závodníků - v kategorii do 8 let jich bylo 16, v kategorii M2 23 a v kategorii M5 28. 

Vítězem v kategorii M1 se stal Jakub Procházka z A Mark Tatra teamu, před Adamem Zvířecí z Liboře a Terezou Čapkovou z Mladé Boleslavi.

Kategorii M2 vyhrál Lukáš Bodinek z Hluboček před Tomášem Kantorem z Havířova a Eliškou Slavíkovou z Mladé Boleslavi.

První místo v kategoriii M3 získal Tomáš Bodinek z Hluboček před Janem Šimůnkem a Filipem Nevosadem (oba z Mladé Boleslavi). V kategorii dívek M3D zvítězila Zdeňka Synáčková z Havířova před Štěpánkou Jůdovou a Vendulou Charvátovou (obě z Velešína).

V kategori M4 na 1. místě skončil Marek Charvát z Velešína, druhý byl Antonín Bohačík z Hluboček a třetí Monika Pařízková z Litoměřic.

Pravé sportovní zápolení v kategorii M5 vyhrál ing.Lukáš Hynek z Kobra Racing klubu před Petrem Uhlířem z Náchoda a Stanislavem Syrovým z Albrechtic.

Následně v neděli 6. září pokračovaly závody 6. kolem o Pohár ČR. Na start nastoupilo 82 závodníků s obdobným umístěním z předchozího dne. Tak kategorii M1 vyhrál Jakub Procházka před Terezou Čapkovou a Adamem Zvířecí. 

V kategorii M2 byl první Jakub Opolský z Oloví před Eliškou Slavíkovou a Vojtěchem Podlipským (oba z Mladé Boleslavi).

Kategorii M3 ovládla Mladá Boleslav s umístěním na prvních třech místech - Jan Šimůnek, Filip Nevosad a Dominik Kubín. V dívkách byly opět na prvních třech místech Zdeňka Lysáčková, Vendula Charvátová a Štěpánka Jůdová.

V kategorii M5 nastoupilo 22 závodníků a zvítězil Petr Uhlíř před ing.Petrem Melšou z Mladé Boleslavi a Janem Förstrem z Jablonce nad Nisou.

Nejpočetnější byla skupina autoklubu z Mladé Boleslavi, která si zároveň odvezla nejvíce umístění na předních místech.

Z ústeckých týmů Tereza Brožková (M2) získala 20. a 19. místo, Lucie Brožková (M3) 5. a 4. místo a Tomáš Voleský (M5) 8. a 6. místo.

Reklama

Výběr článků

Načítám