Hlavní obsah

Muzikál Cabaret obecenstvo nadchl i šokoval

Novinky, Věra Domášková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městské divadlo v Mostě uvedlo premiéru amerického muzikálu Cabaret. Režisér Pavel Ondruch předem avizoval, že inscenace rozvíří emoce a v mnoha věcech půjde do extrému - své slovo dodržel.

Foto: Věra Domášková

Cabaret

Článek

V pátek 19. února uvedlo Městské divadlo v Mostě první premiéru sezóny 2016 - americký muzikál Cabaret v režii Pavla Ondrucha (v Mostě režíroval již Baladu pro banditu, Zpívání v dešti aj.). Celou inscenaci doprovází živý devítičlenný Kit-Kat band pod taktovkou Františka Krtičky, scénu vytvořil Michal Syrový, kostýmy Helena Tavelová a choreografie Jan Veselý.

V hlavních rolích se představili Lucia Jagerčíková j. h., William Valerián, Jakub Dostál, Karolína Herzinová, Vítek Herzina, Jakub Koudela, Regina Razovová a Kateřina Sedláková j. h.

Muzikál přivádí diváka do 30. let minulého století a velice netradičně zobrazuje nástup nacismu v Německu. „Tvoříme oblouk od „jedna paní povídala, že jedna paní je taková“, až po „můj soused prý“, až k „můj soused je“, až k tomu „sakra, já jsem taky?!“. Všichni měli hlad, nebyla práce, proto to celé vniklo. Často čteme, že lidé to mají v sobě, ale to není pravda. Lidé jsou takoví, když mají hlad, nemají práci, seberealizaci – zoufalí lidé dělají zoufalé věci a o to jde,”  řekl režisér Pavel Ondruch.

Režisér splnil svůj slib a opravdu přivádí různé věci do extrému. Na jevišti tedy kromě spoře - kabaretně oděných dívek uvidíte i muže na podpatcích. Některé scény jsou velice lascivní a slovník místy vulgární, ale vše má svůj důvod. Pokud se divák dokáže oprostit od faktu, že slyšel sprosté slovo a vnitřně uzná, že má v tomto díle své opodstatnění, zažije nevšední zážitek.

Lucia Jagerčíková jako Sally Bowles v Cabaretu září a její postava má neskutečný vývoj, který doprovází svým neodolatelným pěveckým projevem. William Valerián v roli spisovatele Cliffa ztvárnil přesvědčivého amerického hipstera. Jeho mládí ho ale poněkud zrazuje na konci v silných, dojemných scénách se zkušenější Luciou Jagerčíkovou.

Kabaretiér Jakub Dostál, který se snaží nepropadnout většinovému šílenství, ohromil v pro něho nezvyklé herecké poloze.

Z roztomilého Jakuba Koudely v Cabaretu vyrostl přesvědčivý "nácek" a manželé Herzinovi uchvacují svou láskou, mezi Židem a čistokrevnou Němkou.

Cabaret je muzikál, během kterého zažijete snad všechny pocity a odcházíte s otázkou, jestli to, co se dělo tenkrát, není podezřele podobné dnešnímu dění ve světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám