Hlavní obsah

Muzeum v Poličce nezahálí. Šijí se roušky, uklízejí interiéry a připravuje se bezpečná sezona

Novinky, Alena Zavoralová

Přestože muzeum v Poličce zůstává pro veřejnost uzavřeno, není liduprázdné. Zaměstnanci se nadále starají o svěřené památky i mobiliář. Snaží se pomáhat ostatním šitím roušek a připravují různá bezpečnostní opatření, pro zahájení bezpečné sezony.

Foto: Alena Zavoralová

Socha B. Martinů s rouškou v expozici muzea

Článek

„Poličské muzeum bylo stejně jako ostatní památky 13. března uzavřeno dle nařízení vlády, čímž došlo k zásadnímu omezení jeho činnosti. Velkou nepříjemností pro nás bylo ukončení úspěšně probíhajících výstav o počítačových hrách Retrogaming a Tomáš Duchek. Středověk v nás – concept art, které byly hojně vyhledávány počítačovými hráči i počítačovými grafiky,“ uvedla kurátorka akce Mgr. Simona Valachová.

„Dalším krokem bylo neotevření nachystané výstavy Ptáci, poslové jara, na kterou se ovšem návštěvníci mohou těšit na jaře příštího roku,“ dodala.

Na druhou stranu muzejníci obratem “vykročili“ za učiteli, žáky i občany Poličky i okolí a ve spolupráci s muzejní etnografkou Mgr. Stanislavou Cafourkovou připravili a digitálně šířili aktivity, které získaly velmi příznivý ohlas nejen v Poličce, ale i ve velmi širokém regionu a na sociálních sítích. Šlo o prezentaci tradic s možností hravých aktivit Neobvyklé Velikonoce tradičně. Jak si je užít spolu i z domu a nezbláznit se!, fotonávod na výrobu tradiční lidové dekorace Vrkoče a další.

„Samozřejmostí pro poličské muzejnice bylo v nejvíce potřebnou chvíli šití roušek, které šly k těm nejpotřebnějším. Pokračovalo zpracovávání a ošetřování sbírek a příprava hlavních magnetů sezóny Imaginárium v Poličce – živá výstava bratří Formanů a jejich přátel i interaktivní výstavy Hravý svět Vlasty Švejdové a znovuotevření rodné světničky Bohuslava Martinů v kostelní věži,“ uvedl ředitel poličského muzea PhDr. David Junek.

„Hlavní prioritou je pro nás nyní postarat se o bezpečnost zaměstnanců, ale i návštěvníků. V těchto dnes podnikáme různá opatření od výroby ochranné plexi zástěny na recepci muzea, šití ochranných roušek a štítů, obstarání jednorázových rukavic a dezinfekce pro veřejnost, jelikož naše výstavy jsou interaktivní, až po zabezpečení dostatku dezinfekčních látek pro pravidelnou péči o expozice a již zmíněné výstavy. Až bude 11. května muzeum otevřeno, můžeme beze strachu uvítat návštěvníky,“ dodal.

Program muzea naleznete na www.cbmpolicka.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám