Hlavní obsah

Muzeum, v němž si návštěvník může sednout do traktoru

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chotouň na Českobrodsku je známá jako rodiště svatého Prokopa a místo, kde končí tzv. Čertova brázda, ale též řadou památek, díky jimž zde byla vyhlášena vesnická památková zóna. Pozornost turistické veřejnosti si ale zaslouží i soukromým muzeem traktorů a zemědělské techniky.

Foto: Jan Řehounek

V muzeu uvidíte krásné exponáty.

Článek

Na statku č. p. 8, který se Pavlu Víšovi vrátil v restitucích po předcích ve velmi neutěšeném stavu, najdete v autentickém prostředí selského dvora, v němž byly některé poničené objekty nahrazeny dvěma budovami postavenými z dotací Programu rozvoje venkova, obrovskou kolekci zemědělské mechanizace.

Impulsem k založení muzea mu byl darovaný traktor Svoboda 12. Od té doby soustředil na osm desítek historických traktorů, z nichž většina je uvedena do provozuschopného stavu, velké množství stabilních motorů, jsou zde však i mlátičky, kombajny, samovaz, který se na požádání rozpohybuje, nákladní automobily, ruční mechanizace – krouhačky, potahové pluhy, čističky obilí, máselnice, odstředivky mléka, a spousta různého nářadí, bez něhož nebylo možné fungování hospodářství.

Nejstarším exponátem je traktor Praga AT o výkonu 22 HP výrobce Českomoravská Kolben Daněk z roku 1928.

Zájemce o návštěvu čeká zasvěcený výklad samotného zakladatele muzea. Pavel Víša nejenže má o každém exponátu ty nejpodrobnější znalosti, vždyť mu všechny prošly rukama při renovacích, ale jako zkušený zemědělec, jenž celý život jezdil s traktory, náklaďáky i kombajny, přidá i praktické poznatky.

A navíc, což ocení zejména děti, dovolí, aby si mohl každý techniku osahat, sednout si do traktoru, vyfotografovat se. V tom je chotouňské muzeum opravdu unikátní.        

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám